Iz godine u godinu

Sve veća potražnja za rabljenim udžbenicima u Hercegovini

Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 09. 2017. u 07:00 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova školska godina već je uveliko stara vijest, školarci su već treći tjedan u školskim klupama, no još uvijek se traže udžbenici. Mladen Leventić, vlasnik Trgovačke radnje Antikvarijat knjižnica Student iz Mostara kazao je Večernjem listu da se u najvećoj mjeri traže udžbenici za srednju školu, ali ni osnovci ne zaostaju mnogo.

Prema njegovim riječima, potražnja za rabljenim udžbenicima, iz godine u godinu, sve je veća.

''Već četiri godine mi poslujemo ovdje u Mostaru, na ovoj lokaciji. Slobodno mogu kazati da je potražnja za rabljenim udžbenicima u porastu. To se odnosi i na udžbenike za osnovnu školu i za srednju, nema razlike. Razlika u cijeni između rabljenih i novih udžbenika minimalno je dvostruka, a za neke udžbenike je i veća'', kazao je Večernjaku Leventić.

Također je istaknuo kako u mostarsku trgovinu rabljenih udžbenika ne dolaze samo kupci iz Mostara, dolaze i iz drugih mjesta, ali i iz drugih županija.

''Roditelji srednjoškolaca dolaze i iz zapadne Hercegovine, središnje Bosne... U prosjeku, cijena udžbenika za srednju školu je oko 30 konvertibilnih maraka. Istu takvu knjigu, rabljenu, ali očuvanu, roditelji mogu svojoj djeci ovdje kupiti za dvostruko manju cijenu. Mi smo se i orjentirali na to da udžbenici kod nas stoje dvostruko manje nego oni koji su novi'', ističe Leventić i dodaje kako je potražnja za rabljenim udžbenicima veća nego ponuda.

''Nekih udžbenika ima dovoljno, nekih čak i viška, ali nedostaju oni koji se koriste već godinama i koji se više ne tiskaju, a još uvijek se koriste u školi''.

Najveća potražnja za knjigama je, kaže Leventić, prvi dan škole, posebno za srednjoškolce. Oni nemaju objavljene popise, tako da za udžbenike saznaju od profesora kada je na rasporedu određeni predmet. Potražnja za udžbenicima za osnovnu školu kreće ranije, sredinom kolovoza, i traje do početka školske godine.

Kopirati
Drag cursor here to close