Crne brojke

Sve manje upisanih osnovaca i srednjoškolaca

Iz ministarstva podsjećaju da su kantonalna ministarstva dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika...
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 08. 2019. u 09:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, u većini kantona prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede'', rekli su za Fenu iz Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Prema trenutnim preliminarnim podacima, dosad je, kako se ističe, najveći trend smanjenja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. Istovremeno, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde te Kantonu Sarajevo, zabilježen je porast broja upisanih prvašića.

''Prema preliminarnim podacima s kojima raspolažemo, koji se odnose na upis učenika u prve razrede srednjih škola, u Federaciji BiH se bilježi i smanjenje broja upisanih srednjoškolaca'', naglašava se. Iz ministarstva dodaju da bi, s obzirom na ustavnu nadležnost u oblasti obrazovanja, kantonalna ministarstva obrazovanja mogla konkretnije govoriti o tome. 

Iz ministarstva podsjećaju da su kantonalna ministarstva dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju drugi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Trebali bi to učiniti na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija odnosno podataka prikupljenih od osnovnih škola s područja svog kantona.

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi početi u ponedjeljak, 2. rujna odnosno 9. rujna u Zapadno-hercegovačkom kantonu i samo za prvašiće u Posavskom kantonu.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti podatke o broju osnovaca i srednjoškolaca prikuplja od nadležnih kantonalnih ministarstava koja bi, s uglavnom službenim podacima trebala raspolagati u rujnu, s obzirom na krajnje rokove upisa učenika u školske knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close