Predavanje studentima

Šutalo: Dobri novinari prepoznaju ideju za priču u onome što vide

Šutalo dodaje da je upravo naše okruženje jedan od načina crpljenja informacija i ideja za novinarske priče.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 12. 2019. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dobri novinari prepoznaju ideju u onome u što vide'', rekao je dugogodišnji mostarski novinar i urednik Milan Šutalo, koji je u srijedu studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održao predavanje na temu 'Istinske novinarske zvijezde - proizvođači ekskluzivnih i vjerodostojnih vijesti'.

Šutalo je istaknuo kako je upravo naše okruženje jedan od načina crpljenja informacija i ideja za novinarske priče.

Foto: Bljesak.info / Predavanje Milana Šutala na Filozofskom fakultetu

Mediji i vijesti, naveo je, također su segment i polazište za nove vijesti jer ''svaka vijest donosi jednu ili dvije informacije, ali isto tako postavlja pred čitatelja pitanja na koja nema odgovora.''

''Posao novinara je da prepozna ta pitanja i da ponudi čitateljima odgovor na ta pitanja'', istaknuo je.

Budućim novinarima Šutalo je pojasnio kako se ideje za priče na urednički kolegij mogu doći i tijekom druženja s kolegama, s prijateljima, poznanicima, s političarima, s onim s kojima najčešće komuniciraju.

''U razgovoru s njima vi saznajete mnoštvo stvari, među kojima se kriju ideje i na nove neke naše ekskluzivne priče'', kazao je Šutalo. 

Foto: Bljesak.info / Predavanje Milana Šutala na Filozofskom fakultetu

Iskusni novinar mišljenja je da su upravo glavne odlike dobrih novinara te, da imaju ideju za ekskluzivnu priču, da se drže novinarske etike pri produkciji priče i da imaju dobar stil.

''Smatram da su istinske novinarske zvijezde oni novinari koji su u stanju svaki dan doći u redakciju s prijedlogom za dobru, ekskluzivnu priču, zanimljivu i aktualnu. Oni koji u tome uspijevaju, mislim da su među najboljim novinarima, njihovi su tekstovi čitani i prilozi radijski slušani te televizijski gledani'', rekao je mostarski novinar.

Foto: Bljesak.info / Predavanje Milana Šutala na Filozofskom fakultetu

Karakter novinara, tvrdi, ključan je za novinarsku profesiju.

Važno je da novinar prije svega ima strast za bavljenje novinarstvom, da je znatiželjan, jer ako nije znatiželjan teško da može biti novinar. Sve ostalo se stječe rutinom, radom, i taj dobar stil, u radu s urednikom taj se stil može poboljšavati, jer sam novinar uviđa greške koje je pravio i poboljšava svoj stil'', rekao je.

Docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru, Miroslav Vasilj na ovom predavanju istaknuo je najveći problem studija novinarstva, a to je puno teorije i premalo prakse. Zbog toga je, naveo je, nužno da ljudi poput Milana Šutala imaju priliku prenijeti svoja praktična znanja na studente. 

''Kažu da živimo u eri postistine, ako je tako onda ovom društvu nikada nisu bili potrebniji novinari profesionalci koji poštuju osnovna novinarska etička načela i koji razlikuju činjenice od tzv. alternativnih činjenica te istinu od laži. Zato je važna poruka studentima – budućim novinarima i djelatnicima u odnosima s javnošću da se profesionalan pristup na kraju uvijek isplati'', kazao je Vasilj.

Inače, Šutalo je svoje novinarsko iskustvo stekao kroz rad u tisku, radiju, televiziji i novim medijima. Uz to član je i Vijeća za tisak i online medije Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Predavanje Milana Šutala na Filozofskom fakultetu
Kopirati
Drag cursor here to close