Izvanredni sat

Superjunak Beepster učio mostarske osnovce o energetskoj učinkovitosti

Ovoga puta Beepster je posjetio učenike osnovnih škola "Ivan Gundulić", "VI osnovna škola" i "Antuna Branka Šimića" u Mostaru, te na kratko prekinuo redovitu nastavu kako bi im prenio važnu poruku.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 06. 2018. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U posljednjih nekoliko godina mnogo se priča o globalnom zagrijavanju. Riječ je o stvarnom problemu koji je prisutan zbog sve veće upotrebe energenata i neograničene primjene tehnologije u svim sferama života. U okviru "Najvećeg projekta energijske učinkovitosti" superjunak Beepster obilazi osnovne škole širom Federacije BiH kako bi se približio najmlađoj populaciji, i naučio ih zbog čega dolazi do velikih promjena vremena ili izumiranja biljnog i životinjskog svijeta.

Ovoga puta Beepster je posjetio učenike osnovnih škola "Ivan Gundulić", "VI osnovna škola" i "Antuna Branka Šimića" u Mostaru, te na kratko prekinuo redovitu nastavu kako bi im prenio važnu poruku. "Vaša planeta Zemlja je u velikoj opasnosti" - upozorio ih je Beepster, priopćeno je.

Njegova misija na planeti Zemlji je da kroz edukativno - zabavnu radionicu, učenicima objasni da se sagorijevanjem fosilnih goriva dobiva energija, ali i da se oslobađa ugljikov dioksid (CO2). On omogućava atmosferi da zadržava dio sunčevog zračenja i topline, te tako sprječava hlađenje Zemlje. Međutim, velika potrošnja fosilnih goriva u svakodnevnom životu stvara preveliku količina ovog gasa. Zbog toga dolazi do globalnog zagrijavanja koje znatno utječe na klimatske promjene na Zemlji.

"Ne želite poplave, suše i svijet bez šuma" - rekao je Beepster, te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije kako bi zajedno spasili Zemlju. "Ne ostavljajte vodu da teče dok se umivate. Koristite ventilator, umjesto klima uređaja. Svojim ponašanjem možete postati heroji i promijeniti svijet."

Na Beepsterovim radionicama, učenici su imali priliku pogledati i animirani film o klimatskim promjenama, te provjeriti svoje znanje o energijskoj efikasnosti. Također, Beepster je predstavio i Beepomat, uređaj koji na jednostavan način ilustrira kako neracionalno korištenje energije iz fosilnih goriva dovodi do globalnog zagrijavanja, stoji u priopćenju.

Školarci su bili impresionirani, te su Beepsteru obećali da će odmah početi primjenjivati njegove jednostavne savjete. Nakon što se uvjerio da je pronašao svoje nove pomagače, male junake, koji su spremni sudjelovati u mijenjanju svakodnevnih navika i spasiti gradove u kojima žive, a tim i čitavu planetu Beepster je nastavio svoje putovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close