Borba

Sud presudio: Učitelji u HNŽ diskriminirani

Zakon o radu je propisao, ista stručna sprema, ista vrijednost rada, isti poslodavac, ista plaća.
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 06. 2021. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Mostaru donio je presudu kojom je utvrdio da se na području HNŽ-a diskriminiraju učitelji i radnici zaposleni u osnovnim školama koji imaju VSS, u odnosu na kolege u srednjim školama na području HNŽ-a.

''Iako presuda nije pravomoćna, smatramo da je ovo veliki uspjeh u našoj borbi da se prestane sa diskriminacijom radnika i učitelja s VSS u osnovnim školama na području HNŽ-a, te pozivamo Vladu HNŽ-a da poduzmu radnje s ciljem da se prestane sa daljom diskriminacijom učitelja i radnika koji imaju VSS'', istaknuo je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ.

Zakon o radu je propisao, ista stručna sprema, ista vrijednost rada, isti poslodavac, ista plaća.

''Nedopustivo je da smo jedna od rijetkih županija u Federaciji BiH u kojoj se diskriminiraju učitelji s VSS zaposleni u osnovnim školama, na način da imaju i do 20 posto nižu plaću u odnosu na kolege iste stručne spreme u srednjim školama, kao i da je ovo prvi korak koji će voditi ka tome da se prestane sa kršenjem temeljnih ljudskih prava naših članova'', dodaje Lauš.

Podsjećamo, sindikati su podigli tužbu kojom traže da se izjednače koeficijenti plaća istoj stručnoj spremi u osnovnom i srednjem obrazovanju.

''Mi od toga nećemo odustati, par kantona dobilo je izjednačavanje i uvijek ćemo govoriti da za isti posao iste stručne spreme budu jednake plaće. U pregovoru smo govorili o povećanju plaća kroz koeficijente i tu smo prevareni. To ću govoriti dok se to ne riješi'', rekao je ranije za Bljesak.info Omer Tipura predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK.

Inače prosvjetni ranici još od početka školske godine iskazuju nezadovoljstvo  donošenjem akcijskog plana Vlade i proračuna u ovoj godini gdje je Vlada osigurala 200 tisuća KM za pravomoćne presude prosvjetara. Vlada je donijela takav plan da će isplate po pravosnažnim presudama isplatiti u roku od 13 godina, što je kazali su sindikalisti ranije podcjenjivački.

Ranije su nam sindikalisti objasnili da je sud presudio u njihovu korist, a prosvjetari koji se nisu nagodili 2000. godine, do dan danas nisu dobili niti jedne marke.

Više puta su tražili da se sjedne za pregovarački stol, no od Vlade i resornog ministra dobili su samo obećanja i molbe da se strpe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close