Studiranje u Cazinu

Osam dana do Osnovne škole, dva mjeseca do Ekonomskog fakulteta

Iz izvora bliskih Tužiteljstvu USK otkriveni su detalje iz istrage, koji su uz pomoć prikrivenih istražitelja SIPA-e razotkrili ovu kriminalnu grupu koja je godinama „tiskala diplome“.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 11. 2019. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhićenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva" Pero", koja je provedena sredinom prošlog tjedna, potvrđeno je jučer za "Avaz" iz Tužiteljstvu USK.

Utaja poreza

Pritvor uhićenima, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i Skupštine USK te nekadašnji glavni tajnik A-SDA, određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja kaznenog djela.

Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Osim Hadžipašića, koji je vlasnik Centra za obrazovanje „Vita plus“ u Cazinu, pritvor je određen i Goranu Laloviću, njegovom suradniku, ali i supruzi Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću i Senadu Ćoraliću.

Tužiteljstvo USK sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili proračun za 200.000 KM, ali pritom zaradili milijune maraka.

Iz izvora bliskih Tužiteljstvu USK otkriveni su detalje iz istrage, koji su uz pomoć prikrivenih istražitelja SIPA-e razotkrili ovu kriminalnu grupu koja je godinama „tiskala diplome“.

Naime, kako je rečeno, jedan od prikrivenih istražitelja SIPA-e za svega osam dana dobio je diplomu osnovne škole, a diplomu električara, koju je platio svega 1.500 maraka, za mjesec.

Sve snimio

Pritom je ovaj istražitelj snimio svaki korak koji je poduzeo. No, vrhunac je bio, kaže avazov sugovornik, kada su dva istražitelja SIPA-e otišla „izganjati“ diplomu Ekonomskog fakulteta. Dobili su je u roku od dva mjeseca, bez ijednog dana studiranja.

Platili su fakultetsku diplomu 13.500 maraka. Prvo im je traženo 15.000 KM, ali su se oni cjenkali.

''Ovo je kriminal neviđenih razmjera. Mi idemo dalje. Sada se provjerava koji su profesori potpisali ocjene. Pogotovo što su ove diplome naručivali i policajci. Sve ćemo dovesti do kraja'', kaže izvor upućen od prvog dana u istragu.

Palili knjige da sakriju trag

Jedna od uhićenih, kako se saznaje, sve je priznala inspektorima SIPA-e i tužiteljima USK. Ona je kazala da je u podrumu  jedne ustanove, gdje su tiskali diplome, palila u peći knjige o evidenciji studenata kako bi sakrila trag.

Ovo je tužiteljima bio dovoljan dokaz o kakvoj se grupi radilo i kako su zarađivali milijune maraka na lažnim diplomama.

Uhićeni Lalović zvao je prijatelje iz SIPA-e da mu otkriju tko je pod istragom, zbog čega su uhićeni Predrag Mrđa i Božo Purković.

Diplome su koštale 1.000 do 25.000 KM

Kopirati
Drag cursor here to close