Sveučilište

Studentima predstavljeno gdje ide njihov cener

Studenti Sveučilišta prilikom upisa u svaku akademsku godinu izdvajaju 10 maraka kao članarinu u Studentskom zboru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 30. 01. 2019. u 18:18 Ma. M.| Bljesak.info
Tribina Gdje će ići mojih 10 KM

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentski zbor na tribini pod nazivom ''Gdje će ići mojih 10 KM?'' u srijedu je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljen plan i program rada Zbora u tekućoj godini.

Studentima je predstavljen nacrt Proračuna za 2019. godinu u iznosu od 99.314 KM, a koji je za više od 9 i pol tisuća KM manji od prošlogodišnjeg. Nakon tribine, odnosno rasprave, proračun će biti usvojen na sljedećoj sjednici Zbora.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Studentskog zbora, Marijan Tustonja

Naime,  studenti Sveučilišta prilikom upisa u svaku akademsku godinu izdvajaju 10 maraka kao članarinu u Studentskom zboru.

Na tribini je studente pozdravila i pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja, profesorica Vesna Kazazić.

Profesorica je istaknula kako je uprava Sveučilišta, prošle godine, prvi put od kada postoji Sveučilište, organizirali posebnu sjednicu posvećenu nastavi i nastavnom procesu, na kojoj su, navodi, poseban doprinos dali članovi prošlog saziva Studentskog zbora.

Na toj sjedinici su, tvrdi Kazazić, iznijeto 58 prijedloga, od čeka su 34 predložili studenti.

''Od ta 34 zaključka, većina njih je, a to je oko 20, u postupku realizacije ili smo ih već realizirali. Ostali čekaju će bit realizirani kada se steknu uvjeti'', kazala je profesorica.

Studenti od uprave traže i jeftinije cijene školarina te je, pomoćnica rektora pojasnila način financiranja Sveučilišta.

Foto: Bljesak.info / Tribina Studentskog zbora, 2019.

Istaknula je kako tek 17 posto prihoda daju osnivači SUM-a, dok se ostali prihodi odnose na davanja studenta.

Radit ćemo na tome da se cijene školarina smanje, odnosno da se u nekom vremenu i ukinu. Do sada nismo učinili iskorak jer nemamo drugih mogućnosti'', rekla je Kazazić.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održane tribine

Većinu sredstava, navodi, daje Županija Zapadnohercegovačka, dio sredstava Hercegovačko-neretvanska, a ove ostale županije nikako ili vrlo malo sredstava.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održane tribine

Plan i program na tribini, iznio je predsjednik Studentskog zbora Marijan Tustonja, koji je istaknuo kako se ovogodišnji plan neće značajno razlikovati od prethodnih.

Foto: Bljesak.info / Govor Marijana Tustonje

Nazočnima su se predstavili i koordinatori za kulturu, sport, edukaciju, dislociranu nastavu, pravobranitelj i druge osobe iz vodstava mostarskih studenata.

Foto: Bljesak.info / Detalj s održane tribine

Između ostalih aktivnosti, istaknuto je jačanje suradnje studenata Likovne akademije te glazbenih studija, natjecanja u igrama FIFA i PES, različite stručne edukacije i radionice. Na događaju se predstavila i novoformirana klapa Sveučilišta u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Govor Vesne Kazazić
Foto: Bljesak.info / Detalj s održane tribine
Kopirati
Drag cursor here to close