Banjalučki Univerzitet

Studenti upali u Rektorat - traže da se istraže seksualne afere na Univerzitetu

Stotinjak studenata ušlo u zgradu Rektorata i traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 11. 2017. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinjak studenata banjalučkog Univerziteta danas je ušlo u zgradu Rektorata, kako bi iznijeli svoje zahtjeve te dali rok rukovodstvu te visokoškolske ustanove da se do 16 sati pojave u rektoratu. 

Traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita.

Među 17 zahtjeva je i razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

Zahtijevaju i da se prekine narušavanje, kako je navedeno, autonomije studentskih organizacija i predstavničkih tijela i mobing nad studentskim predstavnicima.

Među zahtjevima, koji su potpisani od strane svih predstavnika studentskih organizacija, je i onaj da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se kroz softver za plagijate “provuku” radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu, racionaliziraju troškovi izvođenja nastave, a za svaki studijski program osigura praktična nastava.

Studenti su najavili da neće odustati od svojih zahtjeva niti napustiti prostorije rektorata, dok im se ne obrate nadležni.

Kopirati
Drag cursor here to close