Sporna ploča

Studenti studentima: Karadžića na doživotnu kaznu zatvora nisu osudili niti Srbi, niti Bošnjaci, niti Hrvati

Nedopustivo je, da u 21. stoljeću, u Europi netko glofircira i veliča ratne zločince i negira ratne zločine
Sci-Tech / Obrazovanje | 10. 11. 2020. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od službenih stavova Unije studenata Republike Srpske i priopćenje za javnost u kojem su istaknuli "da nema ništa od skidanja ploče s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama", Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u potpunosti podržava stav Visokog predstavnika gospodina Valentina Inzka i Međunarodne zajednice kako ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koja se nalazi na javnoj ustanovi – Studentskom domu, mora biti skinuta u što kraćem roku.

Nedopustivo je, da u 21. stoljeću, u Europi netko glofircira i veliča ratne zločince i negira ratne zločine, a jučerašnje sramotno zajedničko priopćenje za javnost studentskih predstavničkih organizacija iz RS-a treba da bude dodatni poticaj i motiv Visokom predstavniku, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, ali i ostalih zločina i veličanju zločinaca.

Umjesto da se, na bazi povijesnih činjenica i presuda međunarodnih sudova, kao mladi ljudi i budući akademski građani, koji dijele zajedničke probleme i sudbinu u BiH, bez obzira na politička, etnička, vjerska i ideološka uvjerenja, okrenemo budućnosti i da, zajedničkim snagama ponudimo konkretna rješenja za poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja u BiH, koja definitivno nije na zadovoljavajućoj razini, žalosti nas činjenica što smo dužni poručiti studentima iz RS-a, a pogotovo njihovim predstavnicima da pročitaju transkripte sa suđenja i službene presude Haškog tribunala.

Radovana Karadžića na doživotnu kaznu zatvora nisu osudili niti Srbi, niti Bošnjaci, niti Hrvati. Osuđen je od strane najviših međunarodnih sudskih instanci zbog genocida, udruženih zločinačkih pothvata, etničkog čišćenja, ubijanja i protjerivanja civila i niza drugih zločina protiv čovječnosti.

Stoga još jednom duboko osuđujemo službeni stav Unije studenata Republike Srpske te pozivamo sve studente i studentske organizacije u Bosni i Hercegovini, da se zajedno suočimo s prošlošću, prihvatimo činjenice i da na bazi presuda, bez obzira sviđale se nekome ili ne, zajedno osudimo sve zločine i zločince i okrenemo se budućnosti, jer u Europi ne smije biti mjesta za negatore presuda i zločina i glorifikatore zločinaca, što je u svojim istupima prije par dana potvrdio i njemački ministar vanjskih poslova g. Heiko Maas", stoji u priopćenju za javnost Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić".

Kopirati
Drag cursor here to close