Studij turizma

Studenti iz Mostara na MEKST Konferenciji u Novom Sadu

MEKST konferenciji (Međunarodna konferencija studenata turizma i hotelijerstva) prisustvovali su studenti Ekonomskog fakulteta i Studija turizma Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 11. 2018. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peta po redu MEKST konferencija (Međunarodna konferencija studenata turizma i hotelijerstva) kojoj su prisustvovali studenti Ekonomskog fakulteta i Studija turizma Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, u pratnji doc.dr. Dajane Vukojević, održana je od 23. do 25. studenog 2018. godine u Novom Sadu.

Stjecanje novih saznanja od renomiranih stručnjaka iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga za mlade lidere, i one koji to žele da postanu, razmjena iskustva, povezivanje i druženje, osnovni su motiv za pokretanje konferencije MEKST.

Ove godine konferencija je okupila vrhunske svjetske stručnjake koji su pred više od 1000 sudionika iz svih zemalja regije, govorili o značaju turizma i hotelijerstva, digitalnom marketingu u turizmu, te o turizmu u budućnosti.

Zanimljive teme

U prvom dijelu konferencije o digitalnom marketingu u turizmu govorili su: Paul Papadimitiou (osnivač INTELLIGENCER, London); Tomasz Janczak (osnivač i vlasnik Chinese Outbound Travel); Semir Musić (Suosnivač Lilium Digital, Sarajevo) i Dalibor Šumiga (CEO Promosapiens i Google Growth Engine Ambassador).

O zanimljivim temama i aktuelnim trendovima, koji nas očekuju narednih godina u oblasti hotelijerstva, govorili su: Mirjana Prljević (Međunarodni savjetnik za strateško pozicioniranje); Ana First (Direktor prodaje Falkensteiner Hotels & Residences); Robert Gasser (Generalni menadžer Courtyard by Marriot Belegrade City Center) i Darko Bosančić (Regionalni direktor poslovnog razvoja EMEA).

Turizam u budućnosti tema je koja zanima sve one koji se bave turizmom, a na tu temu govorili su: Rob Davidson (Generalni direktor MICE Knowledge); Uglješa Stankov (izvanredni profesor PMF /DGTH/, Univerzitet u Novom Sadu) i Ian Yeoman (izvanredni profesor Victoria Univerzitet, Wellington).

Career Fair

Pored aktuelnih tema o kojima se govorilo na konferenciji MEKST prisutni su mogli da posjete Career Fair, sajam visokoškolskih ustanova, koje su predstavile svoje studijske programe u cilju ostvarivanja suradnje s potencijalnim partnerima u ponudi praktičnih znanja i iskustava svojim studentima.

''MEKST konferencija, odlična je prilika za sve studente, jer predstavlja mjesto sučeljavanja onih koji imaju dugogodišnje iskustvo u privredi s mladim, kreativnim i obrazovanim ljudima koji žele da stječu praktična znanja i da se bave turizmom.

Bitno je napomenuti da su organizatori ove konferencije ujedno i koordinatori Erasmus+ projekta CULTURWB, na kojemu je projektni partner i Univerzitet ''Džemal Bijedić'', a sudjelovanje studenata na konferenciji nastavak je jedne jako dobre suradnje, koja će im pomoći u stvoranju većih prilika za dodatna usavršavanja, međunarodne razmjene i prakse, a sve u cilju stvaranja kompetentnog i stručnog kadra u oblasti turizma. 

Nastojat ćemo u budućem periodu da aktivnim radom, angažmanom, te uz saradnju sa drugim partnerskim Univerzitetima, stvorimo kvalitetan Studij koji će kreiranjem kvalitetnih visokoobrazovanih kadrova biti pokretač razvoja turizma u BiH, a MEKST će zasigurno postati konferencija koju će tradicionalno posjećivati studenti Studija turizma'', rekao je doc.dr. Dajana Vukojević, profesor na Studiju turizma Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close