I Mostarke u užem krugu

Studenti inovatori predstavili projekte: Počelo glasovanje

Mostarke u užem krugu, možete glasovati za njihovu ideju
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 10. 2018. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Red Bull Basement University, platforma za studente namijenjena zajedničkom stvaranju i pokretanju promjena na fakultetima kroz tehnologiju ušla je u fazu glasovanja koja traje od 22. do 25. listopada.

Na službenoj web stranici natjecanja objavljeni su video materijali projekata koji su bili potpuni i koji su ispunili sve tražene kriterije, pa je od ukupno 22 pristigla, sada moguće glasovati za 10 odobrenih projekata.

Ideje i projekti koji su prošli u uži krug i za koje sada možete glasovati su:

Sara Mihaela Dedić i Ana Krezo (Univerzitet Mostar) s idejom “Do SUMthing”- (hangout corner za studente na sveučilištu), Jasmin Smajić i Maida Osmanlić (Univerzitet Sarajevo - ideja “Brza tabla” -  signalna tabla prisustva/odsutnosti profesora u kabinetima u cilju uštede studentskog vremena, Džemal Džigal i Ena Pirija (Univerzitet Sarajevo - ideja “Student Home Tracker”, aplikacija u svrhe bržeg pronalaska smještaja u blizini fakulteta).

Također, tu su još i Adnan Arnautović i Hana Bezdrob (Univerzitet Sarajevo, ideja “MindBeam” aplikacija koja bi pomogla studentima da sugeriraju oko problema i glasuju za prijedloge koje bi omogućile bolji status svih studenata na fakultetima/univerzitetima), Nikola Vidović, Vladana Ritan, Miloš Kuzmanović i Aleksa Spasić (Univerzitet Banja Luka, ideja “Knowledge factory”, Inovativni hub u kojem studenti stječu nove poslovne i IT vještine), Marko Koprena (Univerzitet Banja Luka, ideja “Aplikacija za koordinaciju sportski aktivnosti” u cilju pronalaska ekipa i sala za rekreaciju i podlogu za formiranje jake studentske sportske lige), Sanjin Omerović i Enis Habul (Univerzitet Džemal Bijedić Mostar, ideja „Unibot“, tehnologija koja bi omogućila studentima da imaju sve odgovore oko studija na jednom mjestu).

Kemal Mulić (Univerzitet Sarajevo) ima ideju i projekt “Eko Smart”, aplikacije koja bi imala za cilj poraditi na ekološkoj osviještenosti studenata koji bi bili nagrađivani za takve aktivacije na fakultetu.

Faruk Midžić (Univerzitet Sarajevo) je tu s idejom i projektom “Gradski prijevoz” (tehnologija koja bi omogućila studentima i ostalim građanima da u svakom trenutku znaju o lokaciji i vremenskom dolasku tramvaja na stanice u svojoj blizini), a Nikolina Željko (Sveučilište Mostar) s idejom i projektom “blablaDev” platforma za stjecanje iskustva developera kako bi lakše dolazili do zaposlenja.

Da biste pregledali sve projekte, saznali više o njima i glasali za svoje favorite, kliknite na ovaj link.

Podsjećamo, Red Bull Basement University je projekt koji želi da poveže i inspirira studente koji imaju “uradi sam” način razmišljanja, kroz najmodernije platforme za suradnju, osnaživanje, razmjenu i upotrebu tehnologije u dobre svrhe. Nakon faze glasanja od 22. do 25 listopada, u kojoj svi mogu glasovati za najbolju ideju, žiri će imati tri dana da izabere pobjedničku.

U fazi razvoja koja dolazi nakon toga i traje 30 dana, timovi imaju priliku napraviti prototip.

Dvije osobe iz pobjedničkog tima će predstavljati BiH i zagovarati svoj projekt na Red Bull Basement University Globalnoj konferenciji u Berlinu od 29. studenog do 2. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close