Prevencijom protiv korupcije

Student se moraju uključiti u borbu protiv korupcije

Istaknuto je kako su represivne mjere važan faktor u borbi protiv korupcije, ali da se suštinska borba, ipak, vodi kroz prevenciju i uklanjanje društvenih uzroka korupcije.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 04. 2019. u 16:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za borbu protiv korupcije, u suradnji s Univerzitetom u Zenici (UNZE) i uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizirao je za studente zeničkog Pravnog i Filozofskog fakulteta panel diskusiju o temi "Prevencija korupcije u visokom obrazovanju". 

''Cilj panel diskusije je edukacija i upoznavanje studenata s društvenim uzrocima i posljedicama korupcije, kao i s osnovnim pojmovima i vrstama korupcije. Također, cilj je omogućiti studentima da steknu znanja i vještine kojima će identificirati i oduprijeti se koruptivnim aktivnostima te se uključiti u borbu protiv korupcije'', kazao je Esad Delibašić, član Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije. 

Istaknuto je kako su represivne mjere važan faktor u borbi protiv korupcije, ali da se suštinska borba, ipak, vodi kroz prevenciju i uklanjanje društvenih uzroka korupcije. 

''Studenti sigurno nisu dovoljno upoznati s pojmom korupcije, što predstavlja koruptivne radnje, što povređuje ili krši Etički kodeks Univerziteta. Vrlo je važno da se studenti prije svega educiraju kako bi sami mogli prepoznati takve radnje i razumiju u kojem smislu treba biti njihovo djelovanje kako bi se to preveniralo, ako je u početnoj fazi ili zaustavili, ako je u poodmakloj fazi'' kazao je Denis Vejzović, predsjednik Unije studenata UNZE. 

Nadležnost Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije je prevencija i izgradnja sustav prevencije, koji podrazumijeva izradu akcionih planova, operativnih planova i planova integriteta. 

Univerzitet u Zenici izradio je plan integriteta u kojem su kao koruptivno-neuralgične točke prepoznati upis i ocjenjivanje studenata, izbor nastavnika u viša zvanja te angažiranje administrativnog osoblja. 

''Mogu se pohvaliti da smo prije godinu donijeli Pravilnik o izboru zvanja koji je potpuno objektivizirao napredovanje nastavnika bez ikakvih subjektivnih elemenata. Mislim da je ovo primjer dobre prakse i za organe uprave koji žele izvršiti reformu uprave. Tu smo napravili dobar korak i to je, između ostaloga, rezultiralo i reakreditacijom Univerziteta u Zenici'', kazao je Ajdin Huseinspahić, predsjednik Tima za monitoring i koordinaciju operativnog plana i izradu plana integriteta za borbu protiv korupcije na UNZE-u. 

Današnja panel raprava prva je nakon potpisivanja memoranduma o saradnji Tima i UNZE-a. 

Najavljeno je kako će ovakvi paneli biti organizirani i u idućem razdoblju, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.


Kopirati
Drag cursor here to close