Svi pričaju, ministarstvo šuti

Stručnjaci poručuju: Treba vratiti normalnu nastavu u HNŽ-u!

Učenici u HNŽ-u već skoro tri mjeseca idu u školu po posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa.
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 11. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije kažu, da je zaključak svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola je da se vrati normalan vid nastave i da sat traje 45 minuta, nakon što učenici već tri mjeseca idu na nastavu po kombiniranom modelu.

Inicijalni testovi nisu pokazali dobre rezultate, je Željko Ćorić iz Zavoda za školstvo HNŽ-a za RTV HB, a učenici nisu dobro prošli ni na PISA istraživanju.

A ako djeca budu oštećena kroz pandemiju, Ćorić se boji da će imati trajne posljedice za učenike, jer teško je nadoknaditi veliko gradivo koje se izgubilo.

A zbog nedovoljnog broja sati, u pitanje se dovodi i pravna valjanost diploma. Zbog toga su prije mjesec dana iz Zavoda za školstvo pisali su ministru obrazovanja HNŽ-a Rašidu Hadžoviću, koji nije odgovorio.

Roditelji i nastavnici tvrde da su rezultati kod djece jako loši.

Upućeni kažu kako je online nastava organizirana na loš način, djeca su počela gubiti radne navike i sve glasnije se počinje spominjati mogućnost vraćanja procesa nastave na klasični model.

 

Podsjetimo, Sindikat srednjih škola koje rade po bosanskom planu i programu u županiji je prošli tjedan kritizirao želje za povratkom na normalnu nastavu, jer kako kažu samo zdravi učenici i nastavnici mogu pratiti nastavu.

Uspoređujući BiH s drugim, svjetskim i razvijenim zemljama, rekli su da npr. Austrija razmišlja u potpunosti prijeći na model nastave na daljinu, pa im nije jasno zašto se samo u HNŽ-u prave problemi, ističući između redova da je online nastava, rješenje.

Roditelji su odmah reagirali prijeteći prosvjedima na ulici ako se pokuša uvesti online nastava.

''Usudite se uvesti online nastavu, dobit ćete odgovor...na ulici... Pozvat ćemo ne samo roditelje, nego sve one male i srednje poduzetnike koje su oštetile Vaše restriktivne mjere, sve ljude koji su ostali bez posla zbog Vaših mjera, sve one koji se na bazi zdravog razuma slažu s nama...'', poručeno je u priopćenju Inicijative roditelja HNŽ/ZHŽ - Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci.

Nakon toga je i Sindikat učitelja zatražio sastanak s ministrom i premijerom.

''Već smo osam mjeseci u otežanim okolnostima slijedom pojave globalne pandemije, a dosad se niti jednom nije ostvario sastanak između sudionika odgojno-obrazovnoga procesa'', upozorio je Sindikat učitelja HNŽ.

Prekidom nastave 13. ožujka 2020. te prelaskom na nastavu na daljinu, javili su se problemi uvjeta rada odnosno troškova za rad od kuće, gdje je, istaknuto je, Vlada uštedjela značajne svote novca, dok su prosvjetari uzimali kredite s visokim kamatama da osiguraju sebi sredstva za rad. A Bljesak.info ranije je pisao, da ako se nastava bude održavala na daljinu, nju netko mora platiti i učiteljima i djeci, jer nemaju sva djeca iste tehničke uvjete i mogućnosti za praćenje nastave na daljinu i već tu počinje diskriminacija.

'Novac po tužbama koji Vlada eventualno i isplati, otići će bankama na kamate po kreditima. Troškovi rada od kuće regulirani su Zakonom o radu, a Vlada je taj propis zaobišla šuteći'', upozoreno je.

Nastava na daljinu ne samo da nije zakonita, nego nije ni metodički koncipirana, istaknuto je iz Sindikata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close