Upisi na fakultete

Što se nudi studentima u Mostaru?

Studirati na mostarskom sveučilištu i univerzitetu, na većini studija, moći će se studirati redovito uz sufinanciranje Ministarstva, redovito-samofinancirajuće te izvanredno
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 06. 2019. u 14:48 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući studenti imaju mogućnost upisa na 18 fakulteta javnih fakulteta u Mostaru, a prijave za upis u prvu godinu preddiplomskog studija održat će se od 24. do 29. lipnja na Sveučilištu u Mostaru (SUM) te od 18. lipnja do 5. srpnja na Univerzitetu Džemala Bijedića.

Studirati na mostarskom sveučilištu i univerzitetu, na većini studija, moći će se studirati redovito uz sufinanciranje Ministarstva, redovito-samofinancirajuće te izvanredno. Također, osigurana su mjesta i za strane studente.

Sveučilište će tako maturantima ponuditi mogućnost upisa na deset fakulteta te jednoj akademiji koja se nalazi u Širokom Brijegu.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet SUM-a tako će ponuditi upis na studij agronomije sa smjerovima opći, bilinogojstvo, zootehnika i agroekonomika te studij prehrambene tehnologije.

Ekonomski fakultet maturantima nudi četverogodišnji studij poslovne ekonomije sa smjerovima marketinga, menadžmenta, poslovna informatike, poslovanja s EU, računovodstvo i financija, zatim  trogodišnji stručni studij poslovne ekonomije sa smjerovima poduzetništva, računovodstva i poreza te turističkog poslovanja.

Foto: Bljesak.info / Studenti

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti moći će se upisati na više od 20 studija i smjerova. To su studiji biologije, kemije, geografija turizma i zaštita okoliša, fizike, informatike, matematike, pedagogije, kineziologije, stručni studij kineziologije, studij glazbene umjetnosti (sa smjerovima glazbena kultura, glazbena kultura i etnomuzikologija, glazbena kultura i glazbena teorija te smjerovi klavira, violine, gitare i klasične harmonike), razredna nastava, predškolski odgoj, edukacijska rehabilitacija i studij tehnike.

Fakultet strojarstva, računalstva i elektrotehnike maturantima nudi upise na studij strojarstva sa smjerovima proizvodno inženjerstvo, konstruiranje i razvoj proizvoda, industrijsko inženjerstvo i menadžment, mehatronika, te studije računarstva i elektrotehnike.

Studij sestrinstva, fizioterapije, radiološke tehnologije, sanitarno inženjerstvo i primaljstvo, studiji su na Fakultetu zdravstvenih studija, a na Farmaceutskom fakultetu moguće je upisati samo farmaciju.

Foto: Bljesak.info / Završna smotra Sveučilišta u Mostaru

Filozofski fakultet ove godine nudi upise na studije arheologije, engleskog jezika i književnosti, hrvatskog jezika i književnost, informacijske znanosti, logopediju, novinarstvo, njemačkog jezika i književnosti, odnose s javnošću, politologiju, psihologiju, zatim socijalni rad. Uz te studije, moguće je studirati dvopredmetno, u kombinaciji sa studijima komparativne književnosti, latinskog jezika i rimske književnosti, povijesti, povijesti umjetnosti, ruskog jezika i književnost te talijanskog jezika i književnosti.

Građevinski fakultet maturantima će ponuditi upis na studij građevinarstva, arhitekture i urbanizma te novi studij - geodeziju i geoinformatiku.

Medicinski fakultet ove godine upisuje studente na studije medicine, dentalne medicine i medicine na engleskom jeziku.

Pravni fakultet nudi mogućnost upisa na studij prava te kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta.

Foto: Bljesak.info / Završna smotra Sveučilišta u Mostaru

Jedina akademija mostarskog Sveučilištu, širokobriješka Akademija likovnih umjetnosti nudi smjerove slikarstva, kiparstva i grafike.

Uz sve ustrojbene jedinice moguće je upisati i sveučilišni odjel prometa i logistike.

Univerzitet 'Džemal Bijedić' svoja vrata maturantima otvorit će na osam fakulteta te četiri univerzitetska studija.

Tako će Agromediteranski fakultet ponuditi upis na smjerovima voćarsko-vinogradarski, povrtlarsko-cvjećarski te ekologiji i upravljanju okolišem u poljoprivredi.

Na Ekonomskom fakultetu moći će se upisati na dodiplomski i stručni dodiplomski studij.

Foto: PR / Smotra Sveučilišta 2018.

Fakultet humanističkih nauka ove godine nudi mogućnost upisa na šest preddiplomskih studija, i to: bosanski jezik i književnost, engleski jezik i književnost, turski jezik i književnost, njemački jezik i književnost, historija i međunarodni odnosi te komunikologija.

Fakultet informacijskih tehnologija ponudio je upis na studij softverskog inženjeringa.

Opći odsjek te Geodezija i geoinformatika studiji su koji će se moći studirati na Građevinskom fakultetu.

Mašinski fakultet maturante dočekuje na studijima dizajna proizvoda, kompjuterskog inženjeringa te energetike.

Bljesak.info / Smotra mostarskog Sveučilišta

Kemija, sport i zdravlje, razredna nastava, konzervacijska biologija i ekologija, psihologija i sociologija, pedagogija te stručni studij iz oblasti sporta (3+2), nudi se na Nastavničkom fakultetu.

Pravni fakultet budućim brucošima nudi mogućnost upisa na opći smjer i smjer kriminologija i sigurnosnih studija.

Foto: Bljesak.info / Dani otvorenih vrata na Univerzitetu "Džemal Bijedić" Mostar 

Na mostarskom Univerzitetu nudi se i upis na univerzitetskim studijima poslovna informatike, zdravstvene njege, dizajna interijera te studija turizma.

Inače,  u Mostaru trenutno studira oko 15.000 studenata, od čega oko 5.000 na Univerzitetu i oko 10.000 na Sveučilištu .

Kopirati
Drag cursor here to close