Preporuke zavoda

Što djeca trebaju znati pri povratku u vrtiće

Ako djeca razviju simptome COVID-19 infekcije tijekom boravka u ustanovi, navode, odgajatelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 05. 2020. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke za rad predškolskih ustanova, koje je preuzeo Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

U preporukama tako stoji da se ne preporučuje da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću.

Roditelji/skrbnici imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom ustanovi i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.

Ako djeca razviju simptome COVID-19 infekcije tijekom boravka u ustanovi, navode, odgajatelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem mogućem roku moraju doći po dijete.

Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi.

Djecu, tvrde, treba poticati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta, primjereno razvojnoj dobi.

Djecu treba poticati da redovito i pravilno peru ruke prije ulaska u svoju grupu, prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa, uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun.

Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku neophodno je koristiti papirnate ubruse za jednokratnu upotrebu koje nakon korištenja treba odbaciti u kantu za otpad sa poklopcem. Djecu treba podsticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u korpu za otpad sa poklopcem te oprati ruke.

Poželjno je da svako dijete samo postupa sa svojom odjećom i obućom, školskim priborom, torbama, knjigama, no ako nije u mogućnosti, odgajatelji nakon dodirivanja odjeće i obuće, pribora, torbi, knjiga trebaju poslije toga poslije toga dezinficirati ruke.

Preporučuje se ostanak kod kuće djece i osoblja s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima), kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

Ako ukućani osoblja/djelatnika imaju jednu od navedenih bolesti ili su starije životne dobi (65 i više godina), osoblje/djelatnici se tijekom boravka kod kuće pridržavaju mjera fizičkog razmaka u donosu na ukućane kao i pojačane higijene, radi zaštite ukućana, objavljeno je u preporukama Zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo, prema tvrdnjama iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a, djeca se u vrtiće mogu vratiti tek kada vrtići ispune sve epidemiološke uvjete koje je zadao Zavod za javno zdravstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close