Projekt Bundestaga

Nova prilika studentima: Njemačka stipendija i stažiranje u Parlamentu BiH

Susretu su također nazočili i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Europu, a tema je bio izbor novih kandidata iz BiH za Međunarodne parlamentarne stipendije koje dodjeljuje Bundestag.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 10. 2017. u 12:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić kazao je da je tijekom susreta Delegacije Savezne Republike Njemačke sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH dogovoreno da se bh. studentima koje će njemački Bundestag ugostiti na šest mjeseci, u okviru Međunarodne parlamentarne stipendije (IPS), nakon povratka u BiH omogući određena vrsta stažiranja u PSBiH.

Susretu su također nazočili i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Europu, a tema je bio izbor novih kandidata iz BiH za Međunarodne parlamentarne stipendije koje dodjeljuje Bundestag.

Softić je pojasnio da će studenti iz BiH u Njemačkoj imati priliku da se informiraju o parlamentarnom sistemu, demokratskim procedurama te načinima na koje se usvajaju zakoni u ovoj zemlji.

Kako je rekao, Bundestag financira stipendije za ukupno 120 studenata iz 42 države.

Također, dodao je, studenti će kroz svoj šestomjesečni rad imati priliku da posjećuju razne seminare i tečajeve te različite obrazovne cikluse koji bi obogatili sadržaj njihovog boravka u Njemačkoj.

Član Bundestaga Jorn Wunderlich kazao je da je njihova želja bila da mladim ljudima iz BiH omoguće šestomjesečni boravak u Njemačkoj, od čega će tri mjeseca moći da rade u uredu jednog od zastupnika Bundestaga, a inače će imati i mogućnost da prate nastavu i studiraju na jednom od tri sveučilišta u Berlinu.

''U ovom programu radimo već više od 30 godina, a dosada je 2.400 mladih ljudi dobilo ove stipendije'', istaknuo je.

Dodao je da bi zaista bio sretan ukoliko bi se ostvarilo ono o čemu su danas također razgovarali, a to je da bh. stipendisti nakon povratka iz Njemačku dobiju mogućnost za uvid u rad PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close