Otvoren natječaj

Stipendije za srednjoškolske Rome, 40 eura mjesečno

''Djeca će imati stipendije u iznosu od 40 eura mjesečno. Svako dijete imat će mentora koji će ga pratiti tijekom njihovog obrazovanja da bi mu pomogao da se lakše integrira u školski sustav'', ističe Nedžad Jusić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 09. 2019. u 14:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući financijskoj i tehničkoj podršci Romskog obrazovnog fonda osamdeset pet srednjoškolaca romske nacionalne manjine iz Tuzlanskog kantona u ovoj i idućoj školskoj godini imat će stipendije.

''Djeca će imati stipendije u iznosu od 40 eura mjesečno. Svako dijete imat će mentora koji će ga pratiti tijekom njihovog obrazovanja da bi mu pomogao da se lakše integrira u školski sustav, ali i prilikom upisa na visoko obrazovanje za učenike koji su u završnim razredima'',  ističe Nedžad Jusić, predsjednik Udruženje Roma „Euro Rom“.

Djeca će imati i tutora koji će im svakodnevno biti na raspolaganju za napredovanje u nastavi, navodi Jusić. Oni su pomogli Elvisi Jusić da nakon srednje škole upiše fakultet.

''Ne bih upisala Pravni fakultet da nisam imala podršku Udruženja i od svojih mentora i tutora'', kazala je Elvisa Jusić.

Konkurs za stipendiranje otvoren je 2. i trajat će do 25. rujna. Učenici, odnosno njihovi roditelji moraju ispuniti i određene uvjete. Jedan od njih je da se izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalne manjine, navodi Jusić.

''Ove stipendije su i uvjetne tijekom školovanja, jer dijete ne bi trebalo imati više od 14 neopravdanih sati do polugodišta odnosno tri negativne ocjene, jer mi u tom trenutku 'zaledimo' stipendiju dok se učenik ne popravi, što se pokazalo uspješnim'', dodao je Nedžad Jusić.

Ukoliko Romima koji se žele obrazovati pružimo podršku i ojačamo ih u nastojanjima da završe srednju školu i upišu fakultet možemo reći da smo napravili pravi korak za njihovu egzistenciju i ostanak u BiH, kaže Jusić.

Također je najavio i povezivanje učenika, koji neće nastaviti školovanje na fakultetima, s gospodarstvenicima Tuzlanskog kantona, a sve u cilju bolje mogućnosti zapošljavanja.

Projekt „Podrška Romima, učenicima srednjih škola, kroz stipendije, mentorstvo i turtorstvo“ financira Romski obrazovni fond s oko 160.000 eura, a implementira Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla. Sredstva su planirana za ovu i iduću školsku godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close