''Pilot škole''

STEM laboratorij otvoren u Mostaru

Studije pokazuju da će se 65% djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sustavi ne pripremaju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 12. 2018. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

STEM laboratorija otvorena je u četvrtak u Gimnaziji Mostar.

Na ceremoniji u Mostaru nazočili su Peter Duffy, šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, Andrea Žeravčić, direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Haris Idriz, direktor Gimnazije Mostar. STEM treneri/mentori, STEM nastavnici iz škole, učenici i roditelji.

Inče, studije pokazuju da će se 65% djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sustavi ne pripremaju. 

Foto: Bljesak.info / Mostarska Gimnazija dobila STEM labaratorij

U okviru nastojanja da učenici u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za sudjelovanje u ekonomiji zasnovanoj na znanju i postanu nositelji ekonomskog razvoja u budućnosti, Save the Children je počeo sa implementacijom projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH)“ u rujnu 2016. godine, uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID).

Foto: Bljesak.info / Mostarska Gimnazija dobila STEM labaratorij

Nakon dvije godine rada na Operativnom nastavnom planu za STEM i edukaciji nastavnika, druga faza projekta proširuje se na 12 pilot škola u Bosni i Hercegovini koje uvode STEM podučavanje u učionice, počevši od otvaranja dvije STEM laboratorije u dvije STEM model škole jedna u Mostaru, a druga u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close