Slikanje

Sretno: Bogovi dolaze u škole

Istina je da djeca kojoj će malo tko pojasniti da su likovi s kravatama uposlenici njihovih roditelja a ne maleni bogovi kojima se treba klanjati nemaju besplatno školovanje…
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 09. 2021. u 10:33 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U povodu početka nove školske godine gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić posjetit će u ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine Osnovnu školu Zalik Mostar i Osnovnu školu Petar Bakula Mostar'', objavljeno je na službenim stranicama Grada Mostara.

S viših razina vlasti (do pisanja ovog teksta, op.a.) još uvijek nema službenih najava obilaska škola, ali je za očekivati da će se i ti dužnosnici poslikati s djecom kako bi u svojim protokolima prekrižili još jednu obvezu i svojim PR-službama dali još jedan zadatak uljepšavanja stvarnosti i podizanja samovažnosti. I poniziti one lošijeg socijalnog statusa s kojima se naslikavaju darujući im besplatne školske torbe.

Istina je da djeca kojoj će malo tko pojasniti da su likovi s kravatama uposlenici njihovih roditelja a ne maleni bogovi kojima se treba klanjati nemaju besplatno školovanje upravo zbog onih koji se svake školske godine guraju da odrade još jedno slikanje.

Naime, u Mostaru su tek ove godine samo prvašići dobili besplatne udžbenike dok se neki gradovi mogu pohvaliti da školske knjige dobiva svih devet razreda osnovnih škola. Za to vrijeme, istražuju se – doduše, jako sporo – milijunske krađe u gradu na Neretvi i prešućuju dugovi kojima bi se moglo djeci osigurati besplatno puno toga. A besplatno, obvezno školovanje, trebalo bi biti besplatno i uključivati čak i tople obroke djeci o kojima se kod nas govori kao da se radi o putovanjima u Svemir s mostarskog aerodroma. Besplatne neće biti ni maske.

Djecu će u školama dočekati nezadovoljni nastavnici kojima još nisu isplaćeni novci koje je pojeo server i koji se godinama bore, pa utihnu, za svoj bolji status. U Mostaru će djeca na nastavu krenuti preko razrovanih ulica, a tamo gdje one nisu razrovane, kasnit će pješački prijelazi, ili će biti isprani, a policijske patrole – u koje bi djeca trebala imati povjerenje – neće se kraj škola naći ni nacrtane.

Roditeljske udruge pak upozoravaju kako se ministar zadužen za školstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije oglasio osim što je prije dva mjeseca poručio kako posjeduju ''potrebno iskustvo u uspješnom provođenju epidemioloških mjera''.

I dok se pripremaju fotografi i kravate, nitko još službeno nije istupio u javnost i poručio roditeljima o kakvim se to svjetlima radi koja će paliti mjere u školama. A to je za očekivati jer se pokazalo da se ''uspješno provođenje epidemioloških mjera'' svelo samo na strogoću u školama dok se svima drugima gledalo kroz prste.

I dok nitko ozbiljno ne razmišlja o posljedicama koje su uništile jednu školsku godinu i godinu života onih koje kujemo u zvijezde u pričama o budućnosti, razmišlja se samo o jeftinim izjavama, glumljenju brige i skupljanju političkih poena koje puše samo oni koji ne žele vidjeti da je briga sustava za našu djecu jedno veliko ništa.

Školske klupe opet će se, ma koliko se drugačije tvrdilo, iskoristiti za zloupotrebu djece u političke svrhe i nitko neće zatražiti dozvolu roditelja da se djeca slikaju s ukravatljenim dužnosnicima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close