Ne žele segregaciju

Srednjoškolci poručuju: Dvije škole pod jednim krovom moraju biti riješene

Naša osnovna poruka je stop segregaciji u srednjoškolskom obrazovanju, poručuju srednjoškolci
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 10. 2017. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjoškolci iz BiH danas su s mirnog okupljanja u Sarajevu poručili da ne žele segregaciju u obrazovanju i da problem ''dvije škole pod jednim krovom'' mora biti konačno riješen.   

''Naša osnovna poruka je stop segregaciji u srednjoškolskom obrazovanju'', kazao je Faruk Gutić iz Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja je organizirala to okupljanje.

Gutić je dodao da su odlučili da ovaj skup organiziraju u nedjelju da bi pokazali da stotinu mladih ljudi iz 61 lokalne zajednice iz BiH mogu da se skupe u Sarajevu samo s jednim ciljem, da bi ukazali da ne žele segregaciju u srednjoškolskom obrazovanju na prostoru BiH.

''Ne želimo više podjele i da nas odvajaju po krvnim grupama. Ne želimo da nas odvajaju po nacionalnim torovima i entitetima. Želimo da imamo kvalitetno obrazovanje. Želimo da vlasti, Federalno i kantonalna ministarstva, te Parlament BiH zaista čuju poruku mladih srednjoškolaca iz BiH da ne želimo podjele već kvalitetno obrazovanje. Ne želimo ići iz BiH, želimo da ostanemo ovdje, da radimo i doprinesemo bh. društvu'', izjavio je Gutić tijekom okupljanja srednjoškolaca ispred zgrade Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Članica Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amila Čengić iz Sarajeva je kazala da fenomen ''dvije škole pod jednim krovom'' ne smije ostati u BiH.

Član UO Asocijacije srednjoškolaca u BiH Miljan Đurica iz Berkovića je kazao da u toj lokalnoj zajednici ne postoji fenomen 'dvije škole pod jednim krovom.

''Iz Republike Srpske dajemo podršku protiv segregacije u obrazovanju u BiH i ovim mirnim okupljanjem želimo ukazati vlastima da je došlo krajnje vrijeme da se taj problem riješi'', kazao je Đurica.        

Gutić je kazao da će u sklopu današnjeg okupljanja biti organizirana i mirna šetnja do  Parlamentarne Skupštine BiH.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja mlade koji pohađaju srednju školu u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close