Najbolji matematičari

Srednja škola Prozor domaćin matematičkog natjecanja

Na natjecanju je sudjelovalo 224 učenika koje je pripremalo i vodilo 60 profesora.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 03. 2018. u 20:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednja škola Prozor danas, 24.03.2018.,  bila domaćin 25. Federalnom natjecanju iz matematike za učenike srednjih škola koje rade na hrvatskom jeziku i programu. Organizator natjecanja je Udruga matematičara „Ruđer Bošković“ Mostar.

Na natjecanju je sudjelovalo 224 učenika koje je pripremalo i vodilo 60 profesora.

Najbolje rezultate pokazali su:

 

Prvi razred:

mjesto - Amra Maglajčetović (SŠ Pere Zečevića Odžak)

mjesto - Ivan Mijić (KŠC "Sv. Franjo" Tuzla)

mjesto - Ema Ibišević (Franjevačka klasična gimnazija Visoko)

Drugi razred:

mjesto - Jelena Čolak (Gimnazija fra Dominik Mandić Široki Brijeg)

mjesto - Sara Osmanović (Gimnazija fra Grge Martića Mostar)

mjesto - Miran Leko (Gimnazija fra Grge Martića Mostar)

Treći razred:

 

mjesto - Marija Matijević (Gimnazija fra Dominik Mandić Široki Brijeg)

mjesto - Ana Stojkić (Gimnazija fra Grge Martića Mostar)

mjesto - Iva Marić (Gimnazija fra Grge Martića Mostar)

Četvrti razred:

mjesto - Ivan Martinović (Gimnazija fra Dominik Mandić Široki Brijeg)

mjesto - Ana Marija Vego (Gimnazija fra Grge Martića Mostar)

mjesto - Irfan Durmić (KŠC "Sv. Josip" Sarajevo)

Najupsješniji učenici će sudjelovati na Matematičkoj olimpijadi koja će se održati 21. i 22. travnja 2018. godine najvjerojatnije u Sarajevu.

 Ova matematička manifestacija započela je u Sportskoj dvorani u Prozoru u 10 sati kada je upriličeno svečano otvaranje. Uz brojne učenike, profesore svečanosti otvaranja sudjelovali su i gosti. Svečanost otvaranja moderirala je Josipa Penava, učenica Srednje škole Prozor.

Na početku sve okupljene pozdravila je Anđa Mlakić, ravnateljica Srednje škole Prozor koja je uz dobrodošlicu izrazila zahvalnost općini Prozor-Rama za podršku ovom natjecnju te svima koji su na bilo koji način pomogli ovo natjecanje, priopćeno je.

U ime načelnika općine Prozor-Rama dr. Joze Ivančevića učenike i njihove profesore pozdravio je pomoćnik Josip Juričić.

''Evo nas danas u Rami na natjecanju matematičara. Imamo prigodu gledati kako rade i kako djeluju oni koji se svojim znanjima i vještinama pomalo izdvajaju iznad svojih školskih drugova, oni koji su talenti. Smatramo da je to veliko zadovoljstvo. Napominjem da mi ovdje u Rami imamo neku težinu u svijetu matematike. Prigoda je ovo da spomenem jednog velikog čovjeka, inače učenika ove Srednje škole, profesora doktora Ljubana Dedića, koji je prerano umro nekad u ratnom razdoblju. Za svog kratkog života izučavao je mnoge discipline, napose matematiku. Ta svoja znanja nesebično je prenosio mlađim generacijama kroz matematičke sekcije ovdje u ovoj Srednjoj školi, a kasnije i kao profesor na Splitskom sveučilištu.  Imamo i mlađih, živućih zaljubljenika u matematiku, osoba kako što je Franjo Šarčević, i oni mogu biti uzor novim generacijama'', kazao je između ostalog Juričić.

Predsjednik Udruge matematičara „ Ruđer Bošković“, profesor Niko Sušac je u svom pozdravu kazao: ''Zahvaljujem se svima koji prate ova naša natjecanja. Današnjem domaćinu Srednjoj školi Prozor i načelniku općine Prozo-Rama Jozi Ivančeviću.  Hvala Posavskoj županiji, Središnjoj Bosni, Zapadno-hercegovačkoj i Herceg-bosanskoj županiji. Hvala i drugim gradovima o općinama koji nas podržavaju. Pored općine Prozor-Rama i županija današnje natjecanje podržala je Elektroprivreda HZ HB, Ured predsjednika Federacije BiH. Još jednom se posebno zahvaljujemo domaćinu na odličnom prijemu.''

 U ime predsjednika Federacije BiH pozdrav je uputio Ivo Šljivić, savjetnik predsjednika. On je u svom obraćanju iskazao podršku učenicima i njihovim profesorima. Šljivić je otvorio matematičko natjecanje poželivši uspješan rad i da učenici pokažu svoje znanje.

Kopirati
Drag cursor here to close