U Centru za kulturu

Srednja građevinska škola organizira izložbu kulturne baštine u BiH

Nakon Sarajeva, putujuća izložba dolazi u Mostar zahvaljujući Goethe institutu, Francuskom institutu i J.U. Srednjoj građevinskoj školi Mostar, odakle kreće po ostalim gradovima države.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 11. 2018. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

J.U. Srednja građevinska škola Mostar sa zadovoljstvom Vas poziva na otvaranje izložbe, nastale kao završne faze projekta 'Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz".

Francuski institut i Goethe-Institut BiH, kao inicijatori projekta, obilježavaju godinu evropskog kulturnog nasljeđa i u saradnji sa pedagoškim zavodima i ministarstvima su pozvali sve srednje škole iz Bosne i Hercegovine da odaberu zaboravljeno ili još neprepoznato povijesno umjetničko djelo i osmisle način na koji bi ga prezentirali javnosti.

Na poziv se odazvalo 30 škola, od kojih je u uži krug selektirano 20 kreativnih ideja. Projekat je započet u ožujku 2018. godine, nakon čega su odabrane škole do svibnja mjeseca imale vremena da osmisle i pripreme svoje radove, koje su prezentirali u Historijskom muzeju u Sarajevu 28.5.2018 godine.

Za pobjednika je proglašena J.U. Srednja građevinska škola Mostar sa temom ''Kaldrma u Mostaru'' u okviru koje su istraženi motivi i način postavljanja kaldrme u objektima od kulturno-historijskog značaja u Mostaru. Konačan produkt ovog projekta su bojanka, bedževi, stickeri i cekeri sa motivima kaldrme koje su oslikali učenici navedene škole.

Izložba 20 projekata u formi plakata je održana u istom objektu 21.9.2018 god, a izložbu su otvorili veleposlanici Njemačke i Francuske u Bosni i Hercegovini. Svojim prisustvom su je uveličali učenici J.U. Srednje građevinske škole Mostar kao pobjednici ovog projekta i ostali finalisti. Na plakatu svake škole je prezentirali cijeli proces istraživanja za odabrani objekt na području Bosne i Hercegovine.

Nakon Sarajeva, putujuća izložba dolazi u Mostar zahvaljujući Goethe institutu, Francuskom institutu i J.U. Srednjoj građevinskoj školi Mostar, odakle kreće po ostalim gradovima države. Pored plakata će biti izloženi i produkti koje su škole osmislile i izradile za potrebe ovog projekta.

Otvaranje izložbe je u utorak, 6.11.2018 god. u 19:00 sati u Centru za kulturu.

Foto: PR / Srednja građevinska škola organizira izložbu kulturne baštine u BiH
Kopirati
Drag cursor here to close