Sastanak o inkluziji

Sramota: Nitko iz ministarstva nije se pojavio na sastanku o obrazovanju

Inkluzija u obrazovanju ne postoji, pravila s papira se ne provode
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 11. 2020. u 13:03 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sramota, nebriga i nemar, tri su riječi koje bi opisale odnos institucija Vlade
Hercegovačko-neretvanske županije prema osobama s invaliditetom.

Niti jedna osoba iz Ministarstva obrazovanja, nije se pojavila na sastanku ''Prezentacija o primjeni i značaju člana 24. UN Konvencije o osobama sa invaliditetom u HNŽ/K i prezentacija Indikatora za praćenje provedbe inkluzivnog obrazovanja u BiH''.

''Inkluzija u obrazovanju u HNŽ-u postoji na papiru, ali ne i u praksi'', rekla je za Bljeska.info Jasna Rebac, predsjednica mladih Ružićnjak Los Rosalesa, koja je lider koalicije organizacija Osoba s invaliditetom naše županije.

Osobe s invaliditetom žive sada

''Današnja aktivnost vezana je za prezentaciju 'Indikatora inkluzivnog obrazovanja u BiH', koje postoji samo na papiru, a u praksi ga nema, a osobe s invaliditetom žive sada i sada im treba obrazovanje, kako bi se obrazovali za bolje sutra i živjeti život dostojan čovjeka'', rekla je Rebac, govoreći da se mladi i djeca s invaliditetom cijeli život nalaze uvijek u nekom kraju.

Foto: Bljesak.info / Jasna Rebac

Pandemija je, kaže, samo potvrdila da su mladi i djeca s invaliditetom još više pogođenija.

''Zbog toga su ovi indikatori su kao tas na vagi - da se izmjeri koliko, kako na koji način se i kako verificira količina inkluzije od predškolskog osnovnoškolskog do visokog obrazovanja'', rekla je Rebac.

U predškolskom obrazovanju inkluzija je u potpunosti zakinuta, a Rebac kaže da prvo treba donijeti Zakon o predškolskom odgoju a onda početi rješavati drugo, jer mi smo županija koja još uvijek nema Zakona o predškolskom odgoju.

Tko je kriv

Odgovarajući na pitanje tko bi mogao biti najveći krivac za ovakvo stanje,  Rebac kaže da su najveći krivac su i same osobe s invaliditetom, jer ne traže svoje pravo, a nitko im ga ponuditi neće.

Video: Rebac: U pandemiji osobe s invaliditetom daleko od procesa obrazovanja

''Dakle mala djeca ne znaju sama tražiti prava, to ali znaju njihovi roditelji. Krivci su i oni koji direktno rade u nastavi što ne traže da se ispune uslovi od onih koji su dužni da brinu o obrazovnim institucijama, do onih koji su potpisali UN konvenciju i obvezali se člankom  24 da će implementirati u praksi inkluzivno obrazovanje'', kazala je Rebac zaključujući da inkluzivno obrazovanje nije samo za djecu i mlade s invaliditetom, već je inkluzivno obrazovanje za sve.

Igor Ledić, otac 10-godišnjaka s Down sindromom i predsjednik Udruge za Down sindrom, kaže da su osobe s invaliditetom djeca i mladih najmarginaliziranija skupina u našem društvu.

Nezadovoljstvo

''Predrasude i neznanje javnosti, neodgovarajuća i nedovoljna podrška vlasti su samo neki od problema s kojima se susreću djeca i mladi s invaliditetom'', kaže Ledić, dodajući da udruge i roditelji sami pokušavaju graditi bolju budućnost djeci.

''Govoreći kao roditelj nisam zadovoljan, ministarstvo možda smatra da ako daju asistenta u nastavi da su riješili pitanje inkluzivnog obrazovanja. Ali to nije točno, to je samo jedan djelić… I ovdje smo došli do jednog apsurda gdje se novac troši nenamjenski, a nisu stvoreni preduvjeti za inkluzivno obrazovanje jer nemamo stručne suradnike, niti educirano nastavno osoblje, a nemamo izrađene individualne nastavne planove i programe'', rekao je Ledić.

Foto: Bljesak.info / Igor Ledić

Današnji sastanak, kaže Ledić, prije svega trebao je nadležne podsjetiti obveze koje su dužni ispuniti, po članku 24 konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Ministarstvo je svrha samo sebi

''Također ih želimo upoznati o kampanji 'Probudi se' čiji je cilj jačanje svijesti o pravima i značaju osoba i mladih s invaliditetom. Isto tako tražimo što skorije uspostavljanje funkcionalnog sistema osnovnog obrazovanja čije će se stanje i uspjeh implementacije pratiti i mjeriti pomoću indikatora, koji su usklađeni s člankom 24 i voljeli bi da se usvoje i krenu s implementacijom'', kaže Ledić, dodajući da ono što moramo zvati inkluzivno obrazovanje nema alternativu.

''Nećemo ići unazad nego samo naprijed, čim prije se to shvati, bit će nam lakše da krenemo i doprinesemo kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju. Prošli tjedan imali smo sastanak s predstavnicima i ravnateljima predškolskih i osnovnoškolskih ustanova, a sastanku se većina ravnatelja nije odazvala'', rekao je Ledić, dodajući da je dio koji se odazvao, donio poražavajuće zaključke.

''Jedan od glavnih zaključaka sastanka s predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama je da u HNŽ-u nema inkluzije. I danas su bili pozvani svi relevantni koji mogu doprinijeti razvoju situacije od studentskih zborova, univerziteta, pa do ministra i odgovornih iz ministarstva obrazovanja. To jednostavno govori jesu li svrha sami sebi ili djeci'', rekao je Ledić.

O kampanji #ProbudiSe

Cilj kampanje #ProbudiSe je jačanje javne svijesti o pravu i značaju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu i mlade a naročito za djecu i mlade s invaliditetom. Kampanjom #ProbudiSe skrećemo pažnju javnosti na one osobe koje svojim radom, trudom i voljom stvaraju mogućnosti i grade bolje sutra djece i mladih s invaliditetom u našem društvu. Te sjajne osobe su predstavljene kroz roditelje, nastavnike i vršnjake koji su najzaslužniji za osnaživanje djece i mladih s invaliditetom.

Oni na svoj način, bez mnogo podrške sistema obrazovanja, doprinose i bore se za prava djece i mladih osoba s invaliditetom na kvalitetno inkluzivno obrazovanje, priopćili su orgnazitari. Ovom kampanjom podsjećamo javnost da je Bosna i Hercegovina dužna ispuniti obveze preuzete ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i potpisivanjem Agende 2030 o ciljevima održivog razvoja.

Jedna od najvažnijih obveza iz sva tri dokumenta je omogućavanje kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za djecu/mlade/osobe s invaliditetom te pozivamo obrazovne vlasti da poduzmu konkretnije aktivnosti kako bi ispunili ovu obvezu. Budućnost djece i mladih s invaliditetom zavisi od odgovornosti, znanja i sposobnosti obrazovnih vlasti da implementiraju kvalitetno i pravično inkluzivno obrazovanje.

Zato smo istrajni u namjeri da podsjećamo i pozivamo obrazovne vlasti da ispune svoje obveze ali i sve druge skupine javnosti da urade sve što je u njihovoj moći kako bi omogućili obrazovanjedjeci i mladima s invaliditetom.

Inkluzivno obrazovanje će djecu i mlade s invaliditetom najbolje pripremiti za samostalnu i produktivnu sutrašnjicu i omogućiti veću uključenost u društvo. Tražimo što skorije uspostavljanje funkcionalnog sistema inkluzivnog obrazovanja čijeće se stanje i uspjeh implementacije pratiti i mjeriti pomoću indikatorakoji su usklađeni sa člankom 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Indikatori su prvi dokument ovakvog obima i kvalitete koji je na raspolaganju obrazovnim vlastima.

To je opsežan dokument koji na jednom mjestu navodi sve najvažnije standarde i uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi djeca s invaliditetom mogla uživati svoje pravo na inkluzivno obrazovanje a sve u skladu sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Poštujmo osnovno ljudsko pravo djece i mladih s invaliditetom na kvalitetno inkluzivno obrazovanje! Probudi se! Vrijeme je za školu koja omogućava kvalitetno inkluzivno obrazovanje!
Kopirati
Drag cursor here to close