Prosvjedi mogući

Tužbe roditelja će sačekati izbore

Ići će se u dva pravca. Prvi pravac je apelacija prema Ustavnom sudu, a drugi je tužba protiv Ministarstva obrazovanja u obje županije
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 11. 2020. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužbe roditelja u HNŽ-u će sačekati izbore, a prosvjedi su mogući, roditelji prate situaciju, ukratko je zaključak nakon sastanka Vijeća koordinatora Inicijative roditelja, kojima se priključio i doktor Erdin Alajbegović, donedavni šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, koji je smijenjen nakon izjave o kolektivnom imunitetu u Hercegovačko neretvanskoj županiji, pristupio je Vijeću koordinatora Inicijative roditelja.

Naime, u utorak, (10.11.) u 19.00 sati je održan redoviti sastanak Vijeća koordinatora Inicijative roditelja HNŽ/ZHŽ - Zahtijevamo normalno školovanje za našu djecu.

''Na sastanku je, osim koordinatora, prvi put prisustvovao i ranije najavljeni epidemiolog koji je postao i punopravni član Vijeća koordinatora. Za javnost možemo sada reći da se radi o nezakonito smijenjenom dr. Erdinu Alajbegoviću kojem smo u više navrata u prošlosti iskazali svoju bliskost i potporu. Bilo je nekoliko tema sastanka od kojih su, za javnost, možda dvije najinteresantnije a to su: - ranije najavljeno pokretanje tužbi - organiziranje prosvjeda'', navodi se u priopćenju Inicijative roditelja.

Što se prve teme tiče, Inicijativa roditelja obavještava javnost da su tužbe spremne.

''Ići će se u dva pravca. Prvi pravac je apelacija prema Ustavnom sudu, a drugi je tužba protiv Ministarstva obrazovanja u obje županije s obzirom da su upravo oni ti koji nalažu provođenje restriktivnih mjera u školskim institucijama, mjera za koje nekoliko tisuća roditelja koji su potpisali izjavu o odgovornosti koje su naši aktivisti dijelili, smatra protuzakonitim. Odvjetnik Danijel Pervan će tužbe predati nakon izbora, jer se, kao Inicijativa roditelja, želimo distancirati od dnevne politike i izbjeći nepravedne optužbe iz određenih krugova. Dakle, nakon izbora, službeno predajemo tužbe na sudove'', poručila je Inicijativa roditelja.

Što se prosvjeda tiče, kažu iz Inicijative, budno prate svaki potez Kriznog stožera po tom pitanju.

''Ovom prilikom najavljujemo, još jednom, da je to CRVENA LINIJA preko koje većina roditelja neće prijeći. Nećemo prihvatiti online nastavu. Nećemo prihvatiti da mi roditelji radimo posao kojeg trebaju raditi učitelji i nastavnici. Neki najavljuju brutalni lockdown i online nastavu nakon izbora. Mi jednostavno kažemo da ćemo pozvati i organizirati sve resurse koje imamo i napraviti veliki prosvjed roditelja i blokadu nadležnih institucija. Pritom ćemo pozvati i sve one koji smatraju da su oštećeni neproporcionalnim mjerama, sve obespravljene ljude koji su ostali bez posla zbog korona mjera, koji strahuju za posao zbog novog lockdowna (ako ga bude). I nećemo stati sve dok se navedene mjere ne počnu relaksirati'', poručili su iz Inicijative, u nadi da će uspjeti.

Podsjetimo i Hrvatska republikanska stranka podnijela je Apelaciju Ustavnom sudu zbog načina održavanja nastave.

''Nakon što su se iscrpile sve druge pravne mogućnosti s kojima smo nastojali natjerati odgovorne na izmjene preporuka školama za odvijanje nastave u aktualnim epidemiološkim uvjetima, nije nam preostalo ništa drugo nego dignuti sve na razinu Ustavnog suda. Ako već ne možemo mi, da Ustavni sud prekine ovu nakaradnu improvizaciju u školama i natjera ministarstvo obrazovanja i Vladu HNŽ na bavljenje svojim poslom'', objavio je HRS u priopćenju kojeg potpisuje Slaven Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close