'Rupa'

Smanjen broj upisa studenata - razlog demografska 'rupa'

Razlog smanjenja nije u kvaliteti studiranja, već, kako je kazao, postoji nekoliko razloga a to je postojanje demografske 'rupe', migracije, dužina studiranja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 06. 2019. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu danas na sjednici razmatraju Izvještaj o radu i financijskom poslovanju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) za 2018. godinu, a rektor UNSA Rifat Škrijelj je pored ostalog kazao da se broj upisa studenata na tu visokoškolsku instituciju smanjuje iz godine u godinu. 

''U 2018. godini broj upisanih studenata je manji za oko 2.000 studenata. Trend smanjenja broja upisa studenata prati i druga sveučilišta  u BiH i regije '', kazao je Škrijelj. 

Razlog smanjenja nije u kvaliteti studiranja, već, kako je kazao, postoji nekoliko razloga  a to je postojanje demografske 'rupe', migracije, dužina studiranja. 

Navodi da je tijekom rata 1992.-1995. godine najviše poginulih boraca onih rođenih 1960. i 1970. godina, čija bi djeca danas bili studenti, te se pojavia demografska "rupa". 

Kao drugi razlog naveo je migracije - studenti i srednjoškolci odlaze van BiH, ali smatra da je problem veći što odlaze i čitave obitelji sa djecom. 

Treći razlog, mišljenja je Škrijelj, jeste dužina studiranja te je u planu provođenje nekoliko strategija u budućnosti u oblasti razvoja znansoti i obrazovanja, jer "UNSA ima brilijantne studente i asistente koji itekako mogu i hoće da ostanu u BiH i daju doprinos u izgradnji i napretku države". 

Izvještaj o poslovanju UNSA je pozitivan, a rektor je pored ostalog naveo i to da je u toj instituciji ispoštovana rodna ravnopravnost, od šest prorektora pet je žena, među studentima su dominantne studentice, a zagarantirana je i nacionalna struktura "da na toj visokoškolskoj instituciji rade svi pripadnici naroda i građana BiH". 

Zastupnik Damir Marjanović je primijetio da ukoliko se nastavi trend smanjenja broja studenata, a predviđa da će biti i manji od 65 posto, uzrokovat će zatvaranje obrazovnih institucija. 

Zastupnici Skupštine KS danas nisu prihvatili Izvještaj o radu i financijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2018. godinu. 

Za zamjenika pravobranitelja zastupnici Skupštine KS su imenovali Samira Termiza koji je položio i svečanu zakletvu.

Kopirati
Drag cursor here to close