Pare care pare

Slovenija udarila na džep bh. studenata

Prema amandmanu usvojenom u ožujku, strani studenti, a među njima i studenti iz BiH, moraju dokazati postojanje financijskih sredstava od 5.000 eura
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 06. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. studenti koji odluče studirati u Sloveniji od ove godine moraju na bankovnom računu imati iznos od 5.000 eura da bi dobili privremenu dozvolu boravka u ovoj zemlji.

Naime, prema amandmanu usvojenom u ožujku, strani studenti, a među njima i studenti iz BiH, moraju dokazati postojanje financijskih sredstava od 5.000 eura da bi dobili dozvolu boravka u Sloveniji, što bi moglo predstavljati veliki problem za bh. studente.

Pismo

Ranije je za dobijanje privremene dozvole boravka radi studija bilo dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava za boravak studenta u Sloveniji, ali izmjenom ovog zakona to više nije tako, te se od studenata traži da tijekom cijele godine studija na računu imaju ovaj, za bh. standarde, ne tako mali iznos. Iznos sredstava koji budući student mora imati na računu, ukoliko želi dobiti boravišnu dozvolu, iznosi najmanje 402,18 eura mjesečno, a to za 12 mjeseci iznosi 4.826,16 eura, za godinu dana unaprijed.

Da će zbog izmjena u proceduri dobijanja privremene boravišne dozvole najviše trpjeti slovenačko visoko obrazovanje, upozorila je i Studentska organizacija Slovenije (ŠOS).

"Kao što je slučaj sa slovenačkim studentima, mi takođe branimo i pravo stranih studenata u Sloveniji da studiraju i želimo privući najperspektivnije studente, koji će poboljšati slovenačko visoko obrazovanje i, nadam se, slovenačko tržište rada", rekao je Andrej Pirjevec, predsjednik ŠOS, za RTV Slovenije.

U Studentskoj organizaciji Slovenije su istaknuli da iz dostupnih podataka nije moguće zaključiti da strani studenti u Sloveniji ne bi bili samostalni ili nesposobni brinuti se o svom socijalnom položaju znatno drugačije od slovenačkih studenata i da bi zbog toga morali pokazati 5.000 eura na računu.

Strani studenti u Sloveniji imaju jednak pristup pravu na subvencioniranu hranu, prevoz i smještaj, te mogućnost obavljanja studentskih poslova, kao što je slučaj sa slovenačkim studentima.

Dugovi

Brankica Vujić, studentkinja prve godina master studija na Ekonomskom fakultetu u Sloveniji, za "Nezavisne novine" je rekla da je prilikom upisivanja master studija u Ljubljani prošle godine morala priložiti da na računu ima 5.000 eura, ali da taj novac nije morala zadržati na računu tijekom cijele godine.

Kako je navela, rijetko tko od naših studenata ima 5.000 eura da priloži, zbog čega se snalaze kako znaju i umiju, a najčešće se moraju zaduživati.

Istaknula je da je njen otac zbog toga morao dizati pozajmnicu, ali da mu je nakon dobijanja dozvole novac vratila.

"Koliko sam shvatila, sada studenti tijekom cijele godine moraju na računu imati 5.000 eura", rekla je ova bh. studentica s adresom u Ljubljani.

Dodala je da s druge strane Slovenija studentima iz BiH omogućuje da potpuno besplatno studiraju, a godina dana studija u ovoj zemlji košta oko 3.000 eura.

Izmjene i dopune Zakona o strancima, kojima se pooštravaju uvjeti za boravak stranaca u Sloveniji, stupile su na snagu prošlog četvrtka.

Kopirati
Drag cursor here to close