Prepreke ne postoje

Slijepi mladić iz Niša završio fakultet u roku i našao posao

Bez pratnje roditelja završio je i gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu, putujući svakodnevno iz rodnog Šarlinca kraj Doljevca do škole.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 06. 2019. u 15:45 Bljesak.info
Kopirati

Mladi Nišlija Stefan Stevanović (25) kome su, kada je imao dvije godine zbog tumora uklonjena oba oka, nedavno je ostvario svoj veliki cilj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

On se zaposlio sa diplomom Pravnog fakulteta, koji je završio u roku, s prosjekom ocjena 9,76.

Odličan sportaš 

Osim što je postigao odličan rezultat na studijama prava, Stevanović je i aktivni sportaš i osvajač brojnih medalja na državnim i europskim natjecanjima.  Kapiten je Golbal kluba "Nais", a na nedavnom državnom atletskom prvenstvu stigao je do zlatne medalje u trci na 400 metara i brončane medalje u bacanju koplja.

Stevanović je kazao agenciji Beta da je, s obzirom na to da se kod nas do posla teško dolazi, zaista divno što je primljen na natječaj koji je raspisala Kancelarija za mlade grada Niša.

"Zaposlen sam kao pripravnik na poslovima unaprjeđenja položaja mladih. Veoma sam zadovoljan poslom, nije težak i mislim da se dobro snalazim. Kolege su me odlično prihvatile", rekao je Stevanović.

On je kazao da njegova potraga za poslom nije predugo trajala, svega par mjeseci od diplomiranja.

"Počeo sam da pratim natječaje za posao čim sam diplomirao iako sam upisao i Master akademske studije. Završit ću master uskoro pošto mi je ostao još samo završni ispit. Na jesen ću upisati doktorske studije", izjavio je Stevanović.

Zbog obaveza na fakultetu i poslu, dodao je Stevanović, sada nema vremena da svakodnevno trenira golbal, ali čini to najmanje četiri puta nedjeljno.

"Predstoji nam u nedjelju i u ponedjeljak međunarodni turnir u golbalu u Nišu. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini jer nam dolazi osam klubova iz naše zemlje, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke i Rumnije", istaknuo je on.

Upotpunosti samostalan

Iako je potpuno slijep od druge godine, Stevanović je potpuno samostalan i bez ičije pomoći se snalazi u kući i na ulici. Sam odlazi na posao, treninge, do banke, prijatelja, u kupovinu.

Bez pratnje roditelja završio je i gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu, putujući svakodnevno iz rodnog Šarlinca kraj Doljevca do škole.

"Za slijepe osobe je najvažnije da se osamostale. Protiv toga sam da roditelji vode djecu u školu i na fakultet. Ta djeca onda stalno zavise od roditelja, a roditelji nisu vječni. Kada je slijepa osoba samostalna, onda postane milijun koraka bliže idealu da bude jednaka sa ostalim ljudima i da bude prihvaćena u društvu. Kada zavisite od nekoga to je poražavajuće i nikakvog uklapanja u društvo nema", rekao je Stevanović.

On je kazao da je veoma bitno da se osobama sa invaliditetom pomogne tako što će se ukloniti barijere sa puta u gradu, ali, dodao je, mnogima je i dalje važnije da jedino raspravljaju o tome je li ispravnije da se kaže "osoba sa hendikepom, osoba sa invaliditetom ili osoba sa posebnim potrebama", navode Nezavisne novine.

Kopirati