Rezultati ankete

Skoro polovica mostarskih maturanata ne zna koji fakultet upisati

Izgleda da je posljednjih nekoliko godina postalo uvriježilo mišljenje da mladi, navode u 'Sesusu', moraju ići na studij jer su bez diplome bezvrijedni
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 03. 2019. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za psihološku podršku ''Sensus'' prati trendove odabira fakulteta mostarskih srednjoškolaca posljednjih šest godina gdje su nakon provedene ankete došli do podatka da čak 46 posto učenika ne zna što upisati dalje.

Naime, ta anketa je, navode, pokazala je da većina mladih (čak 72%) namjerava nastaviti školovanje nakon srednje škole. Međutim, istovremeno samo 27% ispitanika je sigurno u odabir fakulteta nakon srednje škole, dok se 27% njih dvoumi između par fakulteta, a čak 46% maturanata ne zna uopće koji fakultet upisati.

Izgleda da je posljednjih nekoliko godina postalo uvriježilo mišljenje da mladi, navode u 'Sesusu', moraju ići na studij jer su bez diplome bezvrijedni. Zbog toga se velika većina mladih odlučuje na upis fakulteta poslije srednje.

''Par generacija unazad, završena četverogodišnja srednja škola je garantirala dobar posao. Danas je gotovo nemoguće naći radno mjesto sa takvim kvalifikacijama, koje praktički gube smisao na tržištu rada'', navode te dodaju da su pri tome primijetili da ''veliki broj srednjoškolaca gleda jako usko na odabir fakulteta, postavljajući pitanje – što je to što želim studirati, a ne što je to što želim raditi u životu. Odnosno, studiranje, umjesto puta ka željenoj karijeri, postaje cilj sam za sebe''.

Takav stav, tvrde, nerijetko vodi ka razočarenju i frustraciji kada završe fakultet, jer shvataju da završen fakultet nije garancija za željeno radno mjesto.

Dodatni je problem zastario i nefunkcionalan obrazovni sustav, koji nije u skladu sa potrebama tržišta rada, zbog čega se mladi nalaze u situaciji da posjeduju diplomu, ali ne i vještine i kompetencije neophodne za stvaranje i napredak u karijeri, navode.

Profesionalni razvoj ne prestaje odabirom zanimanja, on traje cijeli život, jer tijekom života mijenjamo se mi, a i svijet oko nas.

Za pomoć pri odabiru najadekvanijeg fakulteta i osmišljavanje plana za razvoj karijere, možete se obratiti stručnom timu u Centru za psihološku podršku ''Sensus''. (e-mail: [email protected] / +387 36 570 222).

Kopirati
Drag cursor here to close