Kolektivni ugovor

Školski sindikati u ZHŽ spremni i na generalni štrajk

Kolektivni ugovor im je istekao prije dvije godine. Od 2007. nijednom plaća nije povećana. Održan je sastanak s predstavnicima Vlade.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 02. 2021. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prekidom trećeg sata u prvoj i drugoj smjeni u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, održan je štrajk upozorenja.

Iz Sindikata su poručili da su se na ovaj korak odlučili zbog potcjenjivačkog odnosa županijske vlade prema radnicima u obrazovnom sustavu te Sindikatu.

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, povećanje plaće, nastavak isplate tužbi, poboljšanje uvjeta rada – zahtjevi su Sindikata zaposlenih u srednjim školama u ŽZH.

Kolektivni ugovor im je istekao prije dvije godine. Od 2007. nijednom plaća nije povećana. Održan je sastanak s predstavnicima Vlade.

''Ne mogu reći da je taj sastanak rezultirao nečim. Rezultirao je samo jednom rečenicom još koja se stalno ponavlja a to je – budite strpljivi još dva, tri mjeseca'', kaže Jasminka Petric, predsjednica Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ŽZH i dodaje: ''To slušamo već više od dvije godine''.

Video: Štrajk prosvjetara srednjih škola u ZHŽ

''Što se samog teksta Kolektivnog ugovora tiče, on je već neko dulje vrijeme spreman ali uza nj se vežu neke druge stvari tako da se nije potpisao dosad. Imamo danas nekakav dodatak, odnosno prijedlog struke da se doslovno jedna činjenica uvrsti u Kolektivni ugovor koji ćemo odraditi; najprije čekamo prijedlog Sindikata vezano za to'', kaže Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH.

Nezadovoljstvo se kod prosvjetnih djelatnika gomila već duže vrijeme. Zbog pandemije su odlučili strpiti se s pregovorima, no smatraju kako je sada došlo vrijeme da se riješe njihovi problemi.

''Od nas je traženo da ne diramo u financije, da se strpimo još dok traje taj Kolektivni a da po njegovom isteku sigurno ide povišica. Dakle, obmane već godinama'', ističe Petric.

''Povećanje plaća – ja stvarno nisam ni pozvana da komentiram o tome, ali evo kad ste već upitali, rečeno je da ćemo ovu kompletnu problematiku proslijediti kao informaciju na Vladu jer je Vlada ta koja će na to dat’ zeleno svjetlo'', ocijenila je Mikulić.

Štrajkovi upozorenja će se kontinuirano nastaviti, no ako Vlada ne bude iskazala spremnost za ispunjenje zahtjeva, spremni su, poručuju iz Sindikata, i na generalni štrajk.

Kopirati
Drag cursor here to close