RS

Školske klupe prazne: U polugodištu više od 2,5 milijuna izostanaka

"Roditelji dolaze pravdati sate djeci ako djeca nisu učila neki predmet", kazao je Popržen.
Sci-Tech / Obrazovanje | 20. 02. 2020. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analize uspjeha učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj pokazale su da su izostanci učenika sa nastave mnogo veći problem od prolaznosti i uspjeha koji postižu, te je tako samo u prvom polugodištu ove školske godine broj izostanaka prešao preko 2,5 milijuna.

"U prvom polugodištu učenici osnovnih škola su napravili 1.595.866 izostanaka, od toga 1.575.893 opravdana i 19.973 neopravdana. Što znači da je u prosjeku po učeniku napravljeno 17,79 opravdanih i 0,22 neporavdana izostanka", rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Dodao je da su učenici u prvom polugodištu srednjih škola napravili 996.550 izostanaka, od toga 959.331 opravdani i 37.219 neopravdanih. To znači da je u prosjeku po učeniku srednjoškolcu napravljeno 26,20 opravdanih i 1,01 neopravdani izostanak.

Roditelji sve pravdaju

"Najviše izostanaka su napravili učenici OŠ 'Josif Pančić' Kozica, Oštra Luka, 35,21 izostanak po učeniku, a najmanje OŠ 'Sveti Sava' Bijeljina 2,04 izostanka po učeniku", naveo je Damjanović.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da ne čudi veliki broj izostanka osnovaca upravo zbog toga što đaci mnogo surađuju sa roditeljima u tome.

"Roditelji dolaze pravdati sate djeci ako djeca nisu učila neki predmet", kazao je Popržen.

Takođe dodaje da djeca i roditelji često zloupotrebljavaju prava.

"Iako je zakonom predviđeno da učenici mogu dva dana da izostanu za proslave, događa se da djece godišnje nema po pet dana kada je vrijeme slava jer sa roditeljima idu na proslave kod rodbine", naveo je Popržen za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, roditelj može opravdati sate ako dijete dva dana uzastopno izostane sa nastave, a nakon toga treba liječničko uvjerenje da učenik treba da bude pošteđen sati.

Postotci

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, ističe da se događa da je u posljednje vrijeme zbog viroza veliki broj izostanka koji su opravdani.

"Ali imamo i učenika koji uz sav pedagoški nadzor ipak izostaju", kazala je Soviljeva i dodala da su to učenici problematičnog ponašanja.

Lazar Vulin, direktor OŠ "Josif Pančić" Kozica, Oštra Luka, koja ima najveći postotak izostanaka po učeniku, 35,21, što su podaci Republičkog predagoškog zavoda, tvrdi da taj podatak nije točan.

On je rekao da se radi o 11,9 izostanaka u prosjeku po učeniku.

Vulin je još kazao da u školi ima samo 19 učenika.

"Imali smo jednog učenika koji je imao teže oboljenje i zbog toga je dugo izostajao sa nastave, a onda kada se vratio na nastavu, nastavio je jednom nedjeljno, a nekad i češće, da ide na terapije, i kada se to pogleda procentualno, onda taj jedan učenik naspram malog broja učenika koje imamo čini veliki broj izostanaka", kazao je Vulin.

Dodao je da su u prvom polugodištu imali i problem sa putem kojim učenici dolaze u školu.

"Put je uništen dovozom drva, tako da se događalo da jednostavno ne možete da dovezete djecu do škole", kazao je Vulin.

Uspjeh u srednjim i osnovnim školama

U RS u ovoj školskoj godini srednju školu pohađaju 36.603 učenika. Na kraju prvog polugodišta 74,51 posto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 24,72 posto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,77 posto učenika je neocijeljeno.

Kada su u pitanju ocjene, odličnih je 17,62 posto, vrlo dobrih 34,20 posto, dobrih 22,91 posto i dovoljnih 1,58 odsto.

Osnovnu školu od drugog do devetog razreda koji se brojačano ocjenjuju pohađaju 78.294 učenika. Na kraju prvog polugodišta 91,76 posto učenika je postiglo pozitivan uspjeh, 7,92 posto učenika je imalo negativan uspjeh, a 0,32 posto učenika je neocijeljeno.

Struktura ocjena je takva da je odličnih 42,53 posto, vrlo dobrih 31,87 posto, dobrih 16,62 posto i dovoljnih 0,74 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close