Preporučene maske

Školska godina u RS-u počinje 1. rujna, sati skraćeni

Preporuka je da djeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i dolaze kući, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tijekom nastave.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 08. 2020. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da nova školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. rujna, te da će učenici sjesti u školske klupe uz izmijenjene uvjete i uz poštovanje svih mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

Trivić je naglasila da će školski sati trajati maksimalno 30 minuta, a u školama s većim brojem djece 20 minuta, te da će djeca biti podijeljena u grupe od po 15 učenika.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je da jako važno da nastava počinje u učionicama, jer će na zdravlje djece uticati i socijalizacija, druženje s vršnjacima i direktan kontakt s prosvjetnim radnicima, piše Srna.

"Smatramo da je bolje imati sat koji će trajati kraće, nego nastavu na daljinu, iako smo s tom vrstom nastave postigli veliki uspjeh", rekao je Damjanović na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković naglasio je da je Institut pripremio set mjera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizira rizik pojave djece pozitivne na virus korona.

"Prije svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu, da se fizičkoi odgoj odvija na otvorenom, ali i neke druge sate, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mjere temperaturu djeci i da u slučaju simptoma reagiraju. Ako se simptomi utvrde u školi dijete će biti izolirano do dolaska roditelja", rekao je Zeljković.

On je dodao da je preporuka da djeca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i dolaze kući, te kada se kreću kroz školu, ali ne i tijekom nastave.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović naveo je da će 20. kolovoza početi dezinfekcija svih škola i učeničkih domova, te školskih dvorišta.

Kopirati
Drag cursor here to close