Čemu ne učimo djecu

Školokrečina - Serija koja pogovora o stanju bh. obrazovanja

Dokumentarna serija "Školokrečina" redatelja i scenariste Nenada Veličkovića sinoć je premijerno prikazana u Tuzli, a nosi snažne poruke o lošem obrazovnom sustavu u Bosni Hercegovini.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 01. 2020. u 09:06 Fena
Školokrečina, epizoda prva

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarna serija "Školokrečina" redatelja i scenariste Nenada Veličkovića sinoć je premijerno prikazana u Tuzli, a nosi snažne poruke o lošem obrazovnom sustavu u Bosni Hercegovini.

''Scenarij serije stvoren je na osnovu knjige "Školokrečina", nastale iz materijala moje doktorske disertacije koja se bavila sadržajem čitanki u Bosni i Hercegovini. Knjiga je objavljena u Beogradu 2012.godine, a u BiH 2015. godine'', kazao je Nenad Veličković.

Serija "Školokrečina" sadrži deset epizoda sa tri priče, a poznati glumac Mario Drmać je u serijama provodio ankete među ljudima, uz molbu da pročitaju odabrane citate iz čitanki.

''Na taj način smo uočili greške u čitankama i koliko je jezik neprilagođen djeci. To su teme koje nisu bliske djeci. Naime, ne ulazi se u ozbiljnu kritiku obrazovnog sustava'', smatra Veličković.

Primjerice, današnji školski udžbenici, kaže autor "Školokrečine" koji je bio i član tima istraživanja "Čemu ne učimo djecu", nisu optimistični.

''Ako imate stotinu lekcija, u sedam od njih će se govoriti o univerzalnim ljudskim vrijednostima. U ostalim će se govoriti o onima što je naciji važno ili onome što nije nikome važno. To je ono što je gore od nacionalizma. To je ono što u našem obrazovanju nije nikome važno, ničemu ne služi, bez ikakvog je smisla. Na kraju krajeva, rezultati PISA istraživanja potvrdili su da je više od 50 posto djece funkcionalno nepismeno. To znači da nakon što pročitaju jedan kratak tekst nisu u stanju odgovoriti na osnovna pitanja vezana za tekst'', rekao je Veličković.

"Školokrečina" koja se ozbiljno bavi problemom obrazovnog sustava ima više od 70 priča, svaka od njih je fikcija i smještena je u izmišljen razred u kojem traje sat književnosti, gdje se razgovara o određenom problematičnom citatu koji proizlazi iz bosanskohercegovačkih učeničkih čitanki.

Produkciju serije "Školokrečina" radio je Mebius film, a Duda Sokolović iz Mebius-a ističe da je pred glumce bio stavljen svaki faksimil dijela čitanke o kojem se govori u filmu.

''To je istina i nitko od roditelja nema vremena da se bavi time što u udžbenicima piše. Objektivno, obrazovni sustav je podijeljen i mi školujemo male vojnike. Dakle, radi se o diskriminaciji, razdvojenosti, otuđenosti.. lošim pričama o drugima. To je nešto što nije humano i što služi samo nacionalnim partijama koje su na vlasti'', ocijenila je Sokolović.

Istaknula je da kao jedna od producentica serije "Perspektive" svjedoči šokantnim izjavama mladih.

''U Tuzli smo snimali mlade i jedan srednjoškolac nam je rekao da ako neko hoće razdvojiti njegovu zemlju, da će on uzeti pušku i pucati. Tako ne možemo odgajati djecu, jer obrazovanje je stub društva'', ustvrdila je Sokolović, preporučivši da djecu treba učiti tome da se međusobno ne razlikuju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close