Sud

Škole na hrvatskom jeziku nisu segregacija

Vrhovni sud BiH odbacio je zahtjev za reviziju pravomoćne odluke i odbacio kao neosnovne i netočne navode da se provode diskriminacija i segregacija na području središnje Bosne
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 11. 2017. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škole na hrvatskom jeziku nisu segregacija, odlučio je Vrhovni sud Federacije BiH, objavio je Večernji list navodeći kako je time ''stavljena točka na 'i' na pokušaje da se očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta kroz obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama predstavi segregacijom, a praksa dviju škola pod jednim krovom nečim što treba automatski ukinuti''.

Kako doznaje Večernjak, Vrhovni sud BiH odbacio je zahtjev za reviziju pravomoćne odluke i odbacio kao neosnovne i netočne navode da se provode diskriminacija i segregacija na području središnje Bosne.

Vrhovni sud se, navodi Večernjak, pozvao na međunarodne odredbe po kojima se pravo na jezične i vjerske različitosti mora poštovati. 

''Mogućnost i postojanje dvaju nastavnih planova i programa na bosanskom i hrvatskom jeziku sa zajedničkom jezgrom 70% suglasno je i s Konvencijom protiv diskriminacije u odgoju obrazovanju usvojene na 11. zasjedanju Opće konferencije UNESCO-a i koju je BiH ratificirala, gdje su u članku 2. Konvencije navedene okolnosti koje se ne smatraju diskriminacijom u smislu članka 1., a to je osnivanje ili održavanje posebnih odgojno-obrazovnih ustanova sustava zbog vjerskih ili jezičnih razloga'', navodi se u sudskoj presudi.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close