UNESCO

Školarce je zahvatila kriza učenja

Sci-Tech / Obrazovanje | 27. 09. 2017. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestero od desetoro djece i tinejdžera u svijetu ne uspijeva ovladati osnovama čitanja i matematike, iako idu u školu, upozorava se u novom izvještaju UN.

Svjetska organizacija upozorava da su rezultati istraživanja "zapanjujući" i da je u tijeku "kriza učenja".

Veći dio međunarodne pomoći u oblasti obrazovanja fokusiran je na pristup školama, naročito u siromašnijim zemljama u podsaharskoj Africi ili zonama sukoba, prenosi Srna.
Novo istraživanje UNESCO-vog instituta za statistiku ukazalo je na nedostatak kvalitete u samim školama i da je ovim problemom obuhvaćeno više od 600 milijuna djece školskog uzrasta.

U podsaharskoj Africi, 88 posto djece i adolescenata ulaze u doba odraslih bez sposobnosti čitanja. U zemljama centralne i južne Azije, oko 81 posto djece ne dostiže odgovarajuću razinu pismenosti.

U izvještaju se upozorava da planovi o društvenom i ekonomskom napretku neće biti ostvarivi bez pismenog stanovništva.

U Sjevernoj Americi i Europi, samo 14 posto mladih ima tako nizak stupanj obrazovanja, ali istraživači UN napominju da samo deset posto svjetske djece školskog uzrasta živi u razvijenim regijama.

"Mnoga od ove djece nisu skrivena niti izolirana od svojih vlasti i zajednica - nego sjede u učionicama", rekla je Silvia Montoya, direktor UNECO-vog instituta za statistiku.

Napomenula je kako je ovaj izvještaj poziv na buđenje i da je potrebno više ulaganja u kvalitetu obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close