Mlađi inspektor

SIPA dobila 25 inspektora

Danas je u Mostaru u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin ''mlađi inspektor'' promovirano 25 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 04. 2019. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nazočnosti najviših predstavnika sigurnosnih institucija naše zemlje, danas je u Mostaru u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u čin ''mlađi inspektor'' promovirano 25 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu.

Riječ je o X. generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku II.razine.

Školovanje kadeta SIPA-e u Agenciji je započelo 10.12.2018.godine, a program obuke trajao je 17 tjedana tijekom kojih je održano 745 nastavnih sati, podijeljenih u dvije nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava.

Nastavni plan i program realiziran je kroz 17 nastavnih predmeta: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sustav državne uprave,  kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije,  engleski jezik, te kriminalističke istrage.  

Kadeti su uspješno završili obuku i položili završni ispit. Opći uspjeh ove generacije je 4,62 odnosno odličan, a kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Jelenu Krstić.

Prije uručenja certifikata, kadetima su se prigodnim riječima obratili: ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja, ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA Perica Stanić i pomoćnik ministra sigurnosti Mate Miletić.

Nakon čestitki, govornici su isticali važnost, težinu i odgovornost posla kojeg su kadeti izabrali. Naglasili su da je riječ o iznimno zahtjevnom, ali i časnom poslu koji traži upornost, odgovornost, stručnost, timski rad i postupanje isključivo u skladu sa zakonom. Naglašena je i  potreba stalnoga usavršavanja zbog sigurnosnih izazova koji se iza dana u dan mijenjaju.

Ravnatelj SIPA-e je istaknuo i to kako kadeti, budući istražitelji SIPA-e, u svakom trenutku moraju biti svjesni kojim se poslom bave, da su pod budnim okom javnosti, te da se i privatno moraju ponašati kao predstavnici države odnosno Državne agencije za istrage i zaštitu.

Danas promovirani kadeti će sljedećega tjedna položiti svečanu prisegu i započeti profesionalni rad, kao istražitelji SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close