Škole

Sindikati: Vlada gluha, kreće novi štrajk

Sindikati su, podsjeća se, u službenoj Najavi pozvali Vladu i ministarstvo na pregovore i dijalog na koji se Vlada stalno poziva kao jedini način rješavanja problema, ali ga isto tako stalno izbjegava.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 05. 2018. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Budući da Vlada HNŽ nije niti pozvala sindikate na razgovor nakon jednosatnoga štrajka upozorenja, temeljem anketiranja članstva i 100 postotnoga odaziva članova u anketi, u svim srednjim školama na području HNŽ-a održat će se dvosatni štrajk upozorenja u utorak 29. svibnja i to dva zadnja sata prve i dva zadnja sata druge smjene'', navela je Koordinacija sindikata srednjih škola HNŽ-a.

Sindikati su, podsjeća se, u službenoj Najavi pozvali Vladu i ministarstvo na pregovore i dijalog na koji se Vlada stalno poziva kao jedini način rješavanja problema, ali ga isto tako stalno izbjegava.

Zahtjevi sindikata su nepromijenjeni: da se do kraja svibnja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine, da se prekine s praksom primanja radnika do 15.7., da se potpiše Okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška, da se plaća poveća za 15 posto, da se isplata porodiljnoga vrati na 100 posto.

''Ukoliko se Vlada ponovno ogluši na zahtjeve sindikata članstvo će anketiranjem opet odlučiti i o slijedećim potezima'', navodi se u priopćenju koje potpisuju Edina Čomić, predsjednica SSSSŠKO HNK-a i Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a.

Podsjećamo, sindikati srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koji rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom i bosanskom jeziku najavili su prošlog tjedna štrajk upozorenja te upozorili kako županijska vlada od 2010. godine smanjuje primanja u odnosu na troškove života dok se, istovremeno, povećavaju materijalni troškovi te vlade.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josip Milić je rekao kako je 2011. godine Ured premijera za materijalne troškove imao na raspolaganju oko milijun maraka, a 2018.  za tu stavku izdvojio čak oko četiri milijuna maraka.

''Znači četiristo posto su povećani troškovi, a mi tražimo povišicu od samo 15 posto što bi za djelatnike srednji škola bilo oko tri milijuna maraka bruto'', napomenuo je.

No, na ovo je odgovorila Vlada HNŽ-a rekavši kako je ''zatečena količinom izrečenih neistina i paušalnih ocjena o radu Vlade HNŽ.

U reagiranju se navodi kako je istina da zajednički materijalni troškovi cijele Vlade, a ne Ureda predsjednika, iznose 4.059.680,00 KM.

''Najveći dio toga iznosa odnosno 2.200.000 KM namijenjeno je za isplatu plaća 150 vježbenika, a ostatak za grantove  drugim razinama vlasti, te redovite potrebe poslovanja tijela županijske uprave. Suficit kao konkretan rezultat rada i koji je ostvaren prvi put u mandatu ove Vlade u iznosu od oko 8 milijuna KM je, najvećim dijelom, dodijeljen općinama za njihove razvojno-socijalne programe, infrastrukturne, komunalne i druge značajne projekte, potom visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, te zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima, kulturnim i športskim institucijama, gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, a dio sredstava usmjeren je i za izmirenje obveza za izvršne sudske presude'', navodi se u reagiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close