Zabranjen štrajk

Sindikati obrazovanja SBŽ-a: Štrajka nema, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva

Iako kažu kako su odustali od štrajka, najavljenog u ponedjeljak, predstavnici sindikata tvrde da ne odustaju od svojih zahtjeva i da očekuju da kolektivni ugovor bude zaključen do kraja polugodišta
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 12. 2017. u 20:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici sindikata obrazovanja u SBŽ-u potvrdili su u petak kako će, kao legalisti, ispoštovati privremenu mjeru Općinskog suda u Travniku o zabrani generalnog štrajka u školama, koji je bio najavljen za ponedjeljak, ali su poručili da ne odustaju od zahtjeva za potpisivanjem kolektivnih ugovora.

''Danas se navršava točno 13 mjeseci kako nemamo kolektivni ugovor. Iza nas je 13 mjeseci dugotrajnih pregovora, koji su rezultirali najavom štrajka kao posljednjim rješenjem'', kazao je novinarima predsjednik Neovisnog sindikata osnovnog obrazovanja SBŽ-a Goran Puletić, podsjetivši kako je tekst kolektivnog ugovora usuglašen u lipnju ove godine, ali da on nikada nije došao na dnevni red Vlade SBŽ-a.

Predsjednik Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja SBŽ-a Muhamed Pajić istaknuo je kako su predstavnici sindikata štrajk organizirali u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, ali da su pet dana prije početka dobili rješenje o privremenoj mjeri njegove zabrane, kao i poziv da se u ponedjeljak pojave na Općinskom sudu.

''Nitko nas nije obavijestio, saslušao, niti tražio dokumentaciju, nego smo samo dobili sudsko rješenje o mjeri zabrane, po zahtjevu Vlade. U okviru rješenja, dobili smo i poziv na glavnu raspravu na Sudu, a da nismo dobili ni tužbu (...). Ne znamo ni tko nas je tužio, ni zbog čega'', kazao je Pajić.

Da su članovi sindikata, nakon najavljenog štrajka, bili izloženi raznim pritiscima i prijetnjama, potvrdila je predsjednica Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama SBŽ-a Nada Jukić.  

''U pojedinim školama, ravnatelji su pozivali uposlene na razgovore, nakon čega su oni odustajali od štrajka. Bio je, također, slučaj da je ravnatelj uputio pisanu poruku, kojom su uposlenici upozoreni na posljedice štrajka'', istaknula je Jukić.

Iako kažu kako su odustali od štrajka, najavljenog u ponedjeljak, predstavnici sindikata tvrde da ne odustaju od svojih zahtjeva i da očekuju da kolektivni ugovor bude zaključen do kraja polugodišta.

''Definitivno će se ovo polugodište završiti, a bilo bi pametno i dobro da se stvari razriješe i da se potpišu kolektivni ugovori, kako bi učenici i nastavnici u novo polugodište ušli bez stresa'', istaknuo je dopredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBŽ-u Abdulah Serezlija.

Na pitanje postoje li naznake da bi uskoro moglo doći do potpisivanja kolektivnih ugovora za uposlene u obrazovanju, ministrica obrazovanja Katica Čerkez kazala je jučer novinarima da novi razgovori predstavljaju jedino rješenje.

''Pregovarački tim Vlade nije završio pregovore sa sindikatima, a što se tiče ministarstva, mi jesmo. Međutim, pregovarački tim Vlade je 'stariji' od ministarstva i njegova je konačna'', kazala je Čerkez.

Ministrica je, također, jučer potvrdila da se Pravobranilaštvo SBŽ-a, u ime Vlade, obratilo Općinskom sudu u Travniku, nakon čega je donesena privremena mjera o obustavi štrajka prosvjetara do okončanja sudskog postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close