Novi programi i...

Stipendije za nadarene i demo dani u School&School Mostar

''U pripremi imamo Lego robotiku. Imamo želju da napravimo svoj robotički tim za Robotičku olimpijadu i o tome razgovaramo s osnovnim školama u Mostaru. Ukoliko imaju nadarene učenike, mi ćemo ih stipendirati''
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 11. 2021. u 08:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Mostar još uvijek grije novembarsko sunce, jesen nam je na sve načine pokazala da je tu i da svojim zlatno žutim bojama oslikava najljepše mostarske jesene pejzaže. Jedan takav svakako da možete vidjeti u poznatoj mostarskoj Šantićevoj ulici, 'službeno' Mile Budaka.

Ako budete pratili zvukove dječijih osmijeha i otiske njihovih čizmica, kroz pokoju lokvicu i preko lišća u ovoj ulici ćete stići pravo pred School&School.

Mjesec je dana otkako je aktivno sa svojim programima krenula ova Multidisciplinarna škola, a već imaju puno novog za mostarske mališane. Ako ih posjetite, ispred njihove zgrade ćete odmah primijetiti mnoštvo šarenih umjetničkih djela oslikanih na betonu, a ulaskom u njihovo malo carstvo gdje mašta postaje stvarnost – dočekati će vas neodoljivi mirisi kolačića koje spravljaju sami, ili ćete ih pak zateći na kraljevskoj čajanci. Jer kreativnost ovdje nema granicu.

Novi programi putem kojih mašta postaje stvarnost

U vezi s tim već su pokrenuti i novi programi. Tome će se posebno obradovati mali budući znanstvenici, ali i oni koji će možda biti glazbenici. Iznenađenjima uglavnom nema kraja.

''Pokrećemo program Kreativne fizike i matematike i taj program starta već sada 29. studenog. Imali smo već jedan demo sat. Pokrenuli smo i glazbenu sekciju – na što smo posebno ponosni, sa dva sjajna učitelja: klavira, solo pjevanje i gitare koji dijele istu viziju s nama. Još tražimo nastavnika violine da bismo zaokružili tu sekciju. Nama je cilj da pravimo bendove za razliku od ostalih škola. Da School&School ima svoj bend. Kada ćemo doći do toga ne znam, ali to nam je zadatak'', kazali su iz School&School u Mostaru.

No, to nije sve. Pokrenuta je i Škola stranih jezika, a pored engleskog – u ponudi imaju i norveški, te se radi na pripremi njemačkog. A ako ste ipak ljubitelj umjetnosti, School&School ima i radionicu rukotvorina – handcraft, te artdesign. Što znači, da je pravo vrijeme da sva dječija mašta kroz ove kreativne radionice – postane stvarnost.

Ipak, vođeni različitim afinitetima djece, te vremenom u kojem živimo, School&School ima nešto i za male buduće robotičare. Po godinama su možda 'mali', ali sudeći po planovima – izgleda da ćemo uskoro pisati o njihovim uspjesima u svijetu robotike.

''U pripremi imamo Lego robotiku. Imamo želju da napravimo svoj robotički tim za Robotičku olimpijadu i o tome razgovaramo s osnovnim školama u Mostaru. Ukoliko imaju nadarene učenike, mi ćemo ih stipendirati kako bi napravili što kvalitetniji tim za robotiku i predstavili se na olimpijadi. Ovaj program je namijenjen djeci 9 plus. Treba nam naravno dobar matematičar i netko tko je zainteresiran za robotiku i netko tko zna programirati'', objašnjavaju iz School&School.

Little school i devet inteligencija

Ipak, ono što posebno ističu a što je aktualno tijekom mjeseca studenog, ali i do kraja ove godine jesu demo dani u Little school (Mala škola). Vrlo često možete čuti da se Little school zove produženi boravak, ali na osnovu programa i aktivnosti Little school koja djeluje u okviru School&School – to je mnogo više od produženog boravka za djecu.

''Mi sa svojim nastavnim programom obrađujemo višestruku inteligenciju.Teorija višestruke inteligencije (Multiple Intelligence) proizašla je iz kognitivnih istraživanja Dr. Howard Gardner (Harvard University) i 'dokumentira u kojoj mjeri pojedinci posjeduju različite vrste umova, a time i različite stilove učenja, pamćenja i razumjevanja'. Prema ovoj teoriji 'svi mi spoznajemo svijet kroz jezik, logičko-matematičku analizu, vizualnu prezentaciju, glazbeno mišljenje, uporabu tijela za stvaranje stvari, razumjevanje drugih ali i sebe samih. Pojedinci se, po Gardneru, razlikuju u snazi različitih inteligencija - takozvanog profila inteligencije – i u načinu na koji se takve inteligencije pozivaju i kombinaciju za obavljanje različitih zadataka i rješavanje problema'', pojasnio je Uzeir Memić iz School&School.

Metodologija učenja u School & School je drugačija! Zasniva se na vlastito izgrađenom sustavu učenja ''Modeling & Simulation''/''Uradi i Probaj'' (ono o čemu se govori potrebno je vidjeti, ono što se vidi potrebno je praktično probati). Učenici tijekom nastave grade sopstvene modele i angažira se na mnogo dubljem konceptualnom nivou razumijevanja sadržaja, procesa i rješavanja problema. Tijekom nastave obvezno se koriste sva tri + jedan stil učenja i to; auditivni (zvuk), vizualni (slika), kinestički (dodir i kretanje) i repeticija (ponavljanje) kao pridodani stil učenja.

''Razlog je jednostavan – Ne možemo pristupiti svima na isti način. Svi smo drugačiji!'', poručili su.

''Roditelji imaju priliku svakog utorka dovesti dijete i ono može provesti dva dana kod nas. Imamo svoj raspored koji je fiksan. Za roditelje je bitno naglasiti da imamo vrijeme koje je predviđeno za samostalan rad i učenje, odnosno za ispunjavanje njihovih formalnih obveza iz njihovih osnovnih škola. Zadaća se mora raditi i u Little school. Ipak većinu vremena,u dogovoru sa roditeljima, nastojimo posvetiti izvođenju svog vlastitog nastavnog plana i programa, koji svaki mjesec obrađuje po jednu od ovih inteligencija''.

Putem tih radionica djeca uče o jezicima, o filmu, kazalištu itd. – zavisno što je tema tog tjedna. Tako npr. imaju tjedan filma ili tjedan kazališta, u okviru kojeg obrađujusve teme kazališta – lutkarsko, za odrasle, sjene...i sve to uvežu s bajkama.

''Na taj način djeca imaju ispunjeno vrijeme gdje su puno naučili i većinu toga rade sami. Dakle, 60 – 70 posto oni rade sami. Učiteljice pokažu, pomognu, usmjere, motiviraju ali djeca rade sami'', istaknuli su Uzeir i Magdalena Memić, vlasnici franšize School&School za Mostar.

Demo dani i stipendiranje učenika

Kada je u pitanju Little school dodaju i kako trenutno mogu ograničen broj učenika u smjeni.

''Imamo listu čekanja. Radimo u malim grupama, tako da se može prijaviti na listu čekanja i mi ćemo odrediti termin demo dana kada dijete može doći. Demo dani će trajati do kraja godine, a ukoliko bude potrebno može se produžiti i od velječe sljedeće godine.''

Iz School&School napominju kako ovaj koncept edukacije nije napravljen isključivo na komercijalnoj osnovi, već kako bi služili široj zajednici. Prvenstveno im je cilj da što više djece prođe kroz njihove programe, kako bi oni u ranom dobu osnovne škole znali što je njihova buduća profesija, ili barem da spoznaju što stvarno ne žele. S tim u vezi pripremili su i stipendije za nadarene učenike, ali i za one socijalno ugrožene. U tome im pomažu osnovne škole iz Mostara, te očekuju uspješne suradnje u budućnosti.

''Jedno je percepcija što npr. radi grafički dizajner, veterinar ili netko na forenzici, a sasvim je druga priča kada oni dođu i vide što se stvarno događa. Iz tog razloga smo odlučili da sa svim osnovnim školama na području Mostara pokušamo ostvariti suradnju, prije svega kroz program stipendiranja. U budućnosti ćemo nadamo se imati i neku drugu suradnju, kao što je npr. zajednički odlazak na Robotičku olimpijadu i sl. Stipendiramo prije svega nadarene učenike iz određenih oblasti i također socijalno ugrožene, ali učenike koji pokazuju određeno interesovanje prema određenim predmetima u školi'', objasnio je Uzeir Memić.

Trenutni dogovor je da će nastavnici i ravnatelji predložiti određene učenike, nakon čega će iz School&School obaviti razgovore s njima i dodijeliti jedan broj stipendija, kako bi mogli pohađati njihove programe do kraja ove školske godine.

''Nećemo ograničavati broj djece po školama, ali smo ograničeni brojem nastavnika u našoj Školi. Govorimo o dvije –tri stipendije po svakom programu, ali ne mora nužno biti da će za svaki program biti isti broj učenika''.

Kada je u pitanju stipendiranje, akcenat će biti na na prirodnim znanostima, kao što su fizika, kemija, biologija...Bazirati će se na te predmete. Smatraju i kako će djeca na ovim radionicama naučiti mnogo toga, ali na jedan zabavan način – kakav se ne prakticira tijekom obveznog osnovnog obrazovanja.

Inteligencija se ne testira

Sva djeca koja prođu kroz radionice, edukacije i programe School&School sudjelovati će u obrađivanju tema na osnovu kojih će moći iskazati svoj talenat ili afinitet prema određenoj oblasti. Bitno je istaći da u School&School ''ništa ne testiraju'', nego se vrši jedna subjektivna evaluacija djeteteovg boravka a izvještaj roditelji dobivaju na polugodištu, te na kraju školske godine.

''Mi ne testiramo inteligenciju. Mi obrađujemo te inteligencije. Dijete je talentirano za određene stvari. Mi s njima radimo ali ne testiramo djecu. Obrađujemo teme i na osnovu toga pravimo bilješke. Netko je dobar u matematici i logici, a netko nije u crtanju – što ne znači da ne može naučiti da crta. Mi u School&School kreiramo ambijent i radimo opservaciju, odnosno subjektivnu evaluaciju i roditeljima damo izvještaj koji se zove Talent Explorer Report na kraju godine. Znači osim diplome za uspješno završeno školovanje učenici, odnosno roditelji na kraju školske godine dobijaju jedinstven izvještaj obilježavajućih karakternih karatkeristika učenika (Talent Explorer Report), koji predstavlja najveću dodatnu vrijednost School & School. Opservacija se vrši u sklopu profesionalne orjentacije tokom cijele školske godine i izdaje se na kraju svakog polugodišta. Poželjno je da se uradi najmanje dva, a idealno bi bilo tri izvještaja na osnovu kojih bi mogli vidjeti usklađenost ili odstupanje u opservaciji i zapažanju obilježavajućih karakteristika učenika. Izvještaj je namjenjen da služi kao alat ili putokaz ka spoznaji dječijih talenata, čija je primarna uloga da ohrabri roditelje i nastavničko osoblje da nastave sa opservacijom istih čime bi se potvrdilo ili zanijekalo zapaženo'', detaljno su pojasnili iz School&School Mostar.

Uzeir i Magdalena Memić objašnjavaju kako su prezadovoljni - kako je protekao prvi mjesec dana u mostarskom School&School. Za razliku od osvih ostalih gradova u kojima postoji (Beograd, Sofija, Sarajevo, Tuzla...) u Mostaru je izgleda 'najbolji start'. Na tome su posebno zahvalni roditeljima na povjerenju koje su im ukazali.

''Mostar ima veliki broj talentirane djece, samim time i potrebu za ovakvom vrstom edukacije, i ono što je najbitnije ima dovoljan broj talentiranih predavača. Mislimo da smo uspjeli kreirati super tim i prezadovoljni smo kadrom koji smo pronašli. Jednostavno taj kadar prezentira svoj rad u School&School na način kako mi to želimo, jer smo drugačiji. 70 posto rade djeca, sve je 'project base', pristup djeci na jedan drugačiji kreativniji način i tako crpimo njihovu inspiraciju'', kazao je bračni par Memić.

Sve programe koje su imali u planu pokrenuli su

Lego programi

A kako je velika zainteresiranost iskazana za Lego programe, napominju da u ponudi imaju tri Lego programa i da je svaki specifičan na svoj način, te su namijenjeni djeci od 4-6 godina.

Jedan je Lego inžinjering, to je više za djecu koja se od malih nogu žele baviti konstrukcijama – malo življa djeca, koja vole autiće, odnosno budući inženjeri. Polaznici će tijekom ovog programa imat mogućnost da uz pomoć kreativnih LEGO setova namjenjenih za STEM edukaciju naprave svoje prve korake u svijetu znanosti, tehnologije, inženjerstva ali i programiranja.

''Imamo Lego Think Tank – engleski jezik gdje pačići imaju mogućnost da kroz igru i zabavu uče 5 esencijalnih predmeta i to engleski jezik, alfabet, matematiku, kreativno razmišljanje i komunikaciju i taj program jedini se održava dva puta tjedno. I tu je Lego Art Design – za djecu koja uživaju u crtanju, budući umjetnici.''

Jedinstven multidisciplinaran program prilagođen dječijem uzrastu, tijekom kojeg se polaznici upoznaju sa osnovama; Crtanja, Slikanja, Modeliranja, ModnogDizajna, Fotografije, Grafičkog Dizajna. Ilustracije, 3D Dizajna&printanja, Industrijskog dizajna.

''Nama je drago da nam dolaze djeca koja nisu npr. htjela da ostaju u vrtiću što samo po sebi govori da smo uspjeli kreirati kreativno i za djecu poticajno okruženje'', napomenuli su iz ove jedinstvene škole.

Zimska škola

Možda neka djeca nisu htjela ostati u vrtiću, ali Zimskoj školi će izgleda teško odoljeti.

U okviru School&School uskoro kreću i sa Zimskom školom. Radi se o cjelodnevnom boravku. Dakle, Little school plus edu zabave, odnosno izleti. Početkom prosinca će početi prijave, a broj mjesta je ograničen. Prednost imaju djeca koja već pohađaju Little school. Nastava je bazirana na tjednom nivou. Ciklus Zimske škole je pet dana, a ciklus Ljetne škole 10 dana. Mogu se prijaviti sva djeca od I do IV razreda osnovne škole.

A dok Zimska škola ne krene, svi oni koji su zainteresirani za neki od programa sve informacije mogu dobiti klikom na njihovu Facebook ili Instagram stranicu, broj telefona 036 312 236 i 063 899 200, možete im poslati i e-mail na: [email protected] - a ako volite jesenje šetnje onda je adresa Mile Budaka 63.

Kopirati
Drag cursor here to close