Očekivalo se službeno, ali...

Sastanak uz kavu: Očekuje se normalizacija nastave u HNŽ-u

Iako su prosvjetari očekivali službeni sastanak s Vladom HNŽ-a, on je bio neslužben. Ministar i premijer Vlade HNŽ-a dali su obećanja za normalizaciju nastave, više novca za isplate po pravosnažnim presudama...
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 02. 2021. u 10:31 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se normalizacija nastave, rečeno je medijima nakon sastanka sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja s ministrom obrazovanja u Hercegovačko-neretvsanskoj županiji Rašidom Hadžovićem i premijerom Nevenkom Hercegom.

Iako su sindikati očekivali službeni sastanak, sastanak je protekao neformalno uz kavu, razgovor i obećanja.

''Danas je bio neformalni sastanak, a mi smo očekivali formalni. Bilo je razgovora u vezi poboljšanja u nastavi, da se vraća u normalniji kolosijek nastavni proces u osnovnom i srednjem obrazovanju tako da smo na tom polju došli do usuglašavanja i očekujemo da će doći do poboljšanja mjera, odnosno do rasterećenja i nastavnika i učenika. Normalizacija nastave podrazumijeva da se poveća vremenski, posebno predmetna nastava na dva ipo sata i da se uvede da djeca idu na tjelesno u sale '', rekao je za medije nakon sastanaka Omer Tipura predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK.

Kaže da se razgovaralo i o isplatama po pravosnažnim presudama, jer ih je posebno zanimao akcijski plan kojim su planirali isplatiti novac po pravosnažnim presudama u narednih 13 godina.
''Kroz razgovor smo dobili ubjeđenja da će ići veći iznos, oko 4 miliona, koja nisu za isplate, ali će se iz tog dijela crpiti ako budžet bude stabilan. Ostalih tema nismo imali jer je premijer nakon sat vremena, radi ostalih zakazanih sastanaka morao napustiti naš sastanak'', kazao je Tipura.

Foto: Bljesak.info / Omer Tipura

Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja u HNŽ-u rekao je nakon sastanka da ne zna je li zadovoljan, jer je ovo bio ''neki sastanak uz kavu'' gdje su se izložile teme i razgovaralo se o bitnim stavkama koje već duži period prosvjetari traže, a to su da se izvođenje nastave vrati u normalu, presude i početak rada na izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora.

''Za jedno petnaestak dana imat ćemo jasniju sliku o našim problemima, u Vladi su htjeli da ih čuju i kako se mogu rješavati, a kako su se izjasnili i Hadžović i Herceg, spremni su da se naši problemi rješavaju. Sačekat ćemo petnaestak dana, mislim da će bolji vjetrovi zapuhati za osnovno i srednje obrazovanje'', rekao je Lauš.

Komentirajući normalizaciju nastave, kaže da najvjerojatnije neće svi učenici kompletno krenuti, ali se nada da će ići puna nastava, da nema skupina u razrednoj nastavi u osnovnom obrazovanju.
''Ja se nadam da će se na tome dosta poraditi i vjerujem da će biti sastanaka s ljudima iz kriznog stožera i da će se to riješiti'', rekao je Lauš.

Foto: Bljesak.info / Slavko Lauš

Josip Milić predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a kaže da je Vlada u ovoj godini predvidjela 200 tisuća maraka za presude.

''Bili smo nezadovoljni, ali obećali su nam povećanje stavke. Pratit ćemo priljev sredstava u prva tri mjeseca, onda u skladu s tim premijer je obećao da će biti na raspolaganju da opet sjednemo i razgovaramo i da dogovorimo konkretno povećanje isplate po presudama'', kaže Milić, govoreći da je trenutni plan stav vlade koji nije definitivan nego će se povećavati.

Što se tiče normalizacije nastave u srednjim školama, kaže da nisu stava kao osnovne, te se zalažu da sat ostane 30 minuta.

''Jedino što bismo htjeli da se šesti i sedmi sat vrate direktno, ako se to vrati neće biti mjesta za provjetravanje i druge stvari, kada dođe do popuštanja vjerojatno će popuštanje biti totalno'', kazao je Milić.

Kopirati
Drag cursor here to close