Rektorski zbor

Sastanak s rektorima: Unaprijediti proces akreditacija

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović primio članove Rektorskog zbora BiH
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 03. 2018. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović susreo se s izaslanstvom Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Zbora prof. dr. Zoranom Tomićem. Uz rektore i predstavnika sveučilišta, sastanku su nazočili i predstavnici Agencije za razvitak visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koji su predsjedatelja upoznali s aktivnostima i izazovima u djelokrugu rada Agencije.

Razgovarali su o položaju visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Sugovornici su upoznali predsjedatelja Čovića s problemima u ovom području, prije svega s nedovoljno dobro dizajniranim zakonskim okvirom, nedovoljnom kapacitiranošću manjih županija da osiguraju sve što je nužno za nesmetano funkcioniranje visokoškolskih ustanova na njihovom području, te nepostojanje strateškog okvira za ulaganje u znanost i istraživanje.

Sugovornici su se složili da je potrebno unaprijediti proces akreditacija u cilju poticanja izvrsnosti, te uvođenja jedinstvenih standarda koji će pratiti europske standarde. Kao obveza je istaknuta nužnost šireg strateškog djelovanja na stabilizaciji sektora visokog obrazovanja u BiH radi njegove stabilizacije, a potom i jačanja kompetitivnosti u odnosu na okruženje.

Složili su se da su znanost i obrazovanje generator razvitka i preduvjet pozitivnih društvenih procesa, te moraju biti apsolutni prioritet ukupnih nastojanja na izgradnji zdravog i prosperitetnog društva.

Predsjedatelj Čović je iskazao puno razumijevanje za navedena pitanja, te potporu aktivnostima Rektorskog zbora i svim članicama u postizanju europskih standarda, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close