Nema dovoljno žena u digitalnom sektoru

Sarajevo: Počeo prvi hackaton #CodeLikeITGirl

Nažalost, nigdje u svijetu, pa ni u Europi i BiH žene nisu dovoljno zastupljene u digitalnom sektoru. Njihov broj je mali u radnoj snazi, školama, pa čak i u odabiru karijere u IKT sektoru.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 10. 2019. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je počeo prvi  hakaton #CodeLikeITGirl u organizaciji IT Girls inicijative iz BiH u partnerstvu sa Europskom unijom u BiH, kojim se obilježava EU Code Week.

Na hakatonu će 83 djevojke iz 22 grada u BiH imat priliku da ponude svoja IKT rješenja za aktualne probleme u zajednicama iz kojih dolaze. 

''Danas slavimo žene u digitalnom sektoru. Nažalost, nigdje u svijetu, pa ni u Europi i BiH žene nisu dovoljno zastupljene u digitalnom sektoru. Njihov broj je mali u radnoj snazi, školama, pa čak i u odabiru karijere u IKT sektoru. Naš cilj s ovim hakatonom je da inspiriramo djevojke i žene diljem zemlje, da se uključe u digitalni sektor, da uče o IT-u, i da uzmu dio u ovoj revoluciji diljem svijeta”, kazala je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, stoji u PR priopćenju.

Foto: PR / Prvi hakaton #CodeLikeITGirl 

Sezin Sinanoglu također je poručila sudionicama hakatona - da istraju i da ne odustanu od onoga što vole i žele raditi.
“Vjerujte u sebe, i podupirite jedna drugu u tome što radite. Danas ste ovdje na hakatonu, ali ovo zajedničko druženje je puno više od toga”, dodala je Sinanoglu.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, kazao je kako trenutačno žene čine samo jednu četvrtinu zaposlenih u rastućem IT sektoru, te da su Europska sedmica programiranja i događaji poput #CodeLikeITGirl hakatona među načinima da se takvo stanje promijeni.

Foto: PR / Nema dovoljno žena u digitalnom sektoru

Djevojke će tijekom 36-satnog hakatona u 18 timova imat priliku da pokažu svoj potencijal, da pokrenu pozitivne promjene u društvu i ponude rješenja za probleme u zajednicama sa kojima se bh. društvo svakodnevno susreće.  Timovi će prezentirati svoju ideju sedmočlanom žiriju, sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Europske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice, navodi se dalje u PR priopćenju.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije (UNDP, UNICEF i UN Women) IT Girls od 2016. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. stoljeću, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno sudjelovanje u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo sudjelovanje na tržištu rada.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close