Donji Vakuf

Samo sedam učenika želi nastaviti školovanje u svom gradu

Iznesen je podatak da je samo 15 posto od ukupno 49 učenika, koliko ih je završilo deveti razred, odlučilo da nastavi školovanje u svom gradu, odnosno u toj obrazovnoj ustanovi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 28. 06. 2018. u 14:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problematika upisa učenika u prve razrede Mješovite srednje škole (MSŠ) u Donjem Vakufu bila je jedina točka dnevnog reda tematske sjednice Općinskog vijeća u tome gradu.

Iznesen je podatak da je samo 15 posto od ukupno 49 učenika, koliko ih je završilo deveti razred, odlučilo da nastavi školovanje u svom gradu, odnosno u toj obrazovnoj ustanovi.

Kako je kazala predsjednica Sindikata uposlenih u MSŠ Ajla Sušić, to će se direktno odraziti na norme uposlenih i dovesti u pitanje egzistenciju profesora.

S ciljem prevazilaženja novonastale situacije, na sjednici je doneseno nekoliko zaključaka, koji će biti dostavljeni na adresu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije (SBŽ).

Stav vijećnika je da bi to ministarstvo trebalo uvesti cenzus kod upisa učenika u srednje škole i omogućiti upis minimalno jednog odjeljenja četverogodišnje škole u MSŠ Donji Vakuf, uz mogućnost upisa još jednog odijeljena trogodišnje škole.

''Nadležno ministarstvo bi trebalo izraditi odgovarajuću četverogodišnju strategiju kao osnovu za prevazilaženje problematike odlaska učenika iz matičnih u susjedne općine, i način za efikasnije i brže otvaranje novih stručnih odjeljenja u školama. Osim toga, mišljenja smo da bi upis u srednje škole trebao pratiti potrebe tržišta'',   kazao je predsjedavajući OV Donji Vakuf Naser Rujanac.

Dodaje da će Općinsko vijeće, u suradnji sa donjovakufskim školama, formirati stručni tim koji bi trebao biti okosnica praćenja i kreiranja obrazovne politike u tome gradu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close