Prezentacija projekta

Ružičnjak-Los Rosales: 'Ovdje sam - vidljiva i ponosna'

"Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 02. 08. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih "Ružičnjaka-Los Rosaalesa" Mostar predstavit će u utorak, 3. kolovoza u svojim prostorijama u 10 sati projekt pod nazivom "Ovdje sam - vidljiva i ponosna".

"Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji. Rijetko se događa da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, njihova prava i potrebe rijetko prikazuju", priopćeno je iz Udruženja.

Ističu kako postoji nekoliko razloga zbog kojih žene i djevojke s invaliditetom nisu aktivni sudionici u pitanjima koja se direktno tiču njihovog položaja u društvu - obiteljska situacija, isključenost iz obrazovnih procesa, nezaposlenost, nisko samopouzdanje, neuključivanje u rad lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, postoji 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni MyRight-a, manje od 2 posto je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.

"Zbog toga je organizacija MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija kreirala projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija. Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom", navodi se u priopćenju.

U narednom razdoblju će tim za implementaciju projekta ispred koalicije HNK "Zajedno smo jači" na području Hercegovačko- neretvanske županije kontaktirati i posjetiti obitelji žena i djevojaka s invaliditetom, s ciljem prikupljanja podataka i motiviranja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program.

Projekt se implementira pod imenom "Ovdje sam vidljiva i ponosna" jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju.

Projekt financira Švedska agencija za međunarodnu razvojnu suradnju - SIDA, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close