Omogućeno

RS: Učenici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti mogu izučavati materinji jezik

''Omogućeno je i upisivanje naziva maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju nikako ne bi smjelo biti razlog za ugrožavanje prava ove djece na redovni odgoj i obrazovanje'', piše se u priopćenju Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenicima Područnog odjeljenja Liplje Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik, kao i svim drugim učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj, omogućeno je izučavanje maternjeg jezika prema nekom od nastavnih planova i programa koji se primjenjuju u FBiH, priopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

''Omogućeno je i upisivanje naziva maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju nikako ne bi smjelo biti razlog za ugrožavanje prava ove djece na redovni odgoj i obrazovanje'', dodaje se u priopćenju.

Upis naziva predmeta maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju nužno je usklađen sa zakonskim propisima Republike Srpske u oblasti osnovnog odgoja i obrazovanja, odnosno s Ustavom Republike Srpske, prenosi RTRS.

''Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo učenicima u 20 osnovnih škola u Republici Srpskoj da izučavaju tzv. "nacionalnu grupu predmeta" i u skladu s njom i maternji jezik. U Područnom odjeljenju Liplje izučava se tzv. "nacionalna grupa predmeta" po Nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, dok se naziv predmeta maternjeg jezika u pedagošku dokumentaciju upisuje isključivo u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Republike Srpske i podzakonskim aktima'', ističe se u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda i ranije razgovarali s predstavnicima roditelja učenika koji pohađaju, a koji trenutno bojkotiraju nastavu, te sve potkrijepili važećom zakonskom dokumentacijom.

''Kada je riječ o učenicima koji bojkotiraju pohađanje nastave u Područnom odjeljenju Liplje od početka školske 2021/2022. godine, napominjemo da se radi o šest učenika bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju dva odjeljenja koja broje ukupno devet učenika. Tri učenika (bošnjačke nacionalnosti) iz ova dva odjeljenja redovno pohađaju nastavu u školskoj 2021/2022. godini'', navodi se u priopćenju.

Imajući u vidu sve navedeno, iz Ministarstva su pozvali roditelje da vrate djecu u školu i ne ugrožavaju njihovo pravo na osnovni odgoj i obrazovanje, jer je to u najboljem interesu ovih učenika.

''Inače, u osnovnim školama u Republici Srpskoj koje pohađaju djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti također se organizira izučavanje islamske i katoličkog vjeronauka za svu djecu čiji se roditelji izjasne da žele da njihova djeca izučavaju vjeronauku i pohađaju časove vjeronauke. S druge strane dužni smo napomenuti da djeci srpske nacionalnosti nije omogućeno izučavanje srpskog jezika niti "nacionalne grupe predmeta" u Federaciji BiH, osim u Drvaru i Grahovu, te na izvjestan način u Petrovcu, iako roditelji srpske djece u Glamoču već godinama traže da srpska djeca izučavaju maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta'', kažu u Ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su svi propisi u oblasti odgoja i obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu s međunarodnim dokumentima u ovoj oblasti, te da škole omogućavaju odgoj i obrazovanje svoj djeci pod jednakim uvjetima. U prilog tome je i Presuda Ustavnog suda BiH, broj U-26/13 od 10.04.2015. godine, kojom je utvrđeno da su zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju i odgoju u skladu s Ustavom BiH.

''Јoš jednom napominjemo da je u Ustavu Republike Srpske eksplicitno utvrđeno da: "Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda". Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od "srpski narod" izvodi se ekvivalentan naziv srpski jezik, od "hrvatski narod" izvodi se ekvivalentan naziv hrvatski jezik, a od "bošnjački narod" moguće je jedino izvesti naziv bošnjački jezik'', ističe se u priopćenju.

U Nastavnom planu za osnovni odgoj i obrazovanje, objavljenom u Službenom glasniku Republike Srpske broj 79/21, u tabelarnom pregledu koji se nalazi u Prilogu 1, u koloni "nastavni predmet" pod rednim brojem jedan, stoji "Srpski jezik", dok je pod rednim brojem dva prazna crta i riječ jezik s jednom zvjezdicom, a ispod teksta stoji objašnjenje zvjezdice, koje glasi: "Za nastavu na jeziku konstitutivnog naroda u skladu s članom 7. Ustava Republike Srpske (jezik bošnjačkog naroda, jezik hrvatskog naroda), pojasnili su iz Ministarstva.

Škole su dužne da se u svom radu pridržavaju važećih propisa, zaključuje se upriopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close