Skupština Udruge roditelja ''Naša djeca''

Roditelji u borbi za bolje obrazovanje 'naše djece'

Obrazovana djeca su stup našeg budućeg društva, a to je prepoznala Udruga roditelja ''Naša djeca 2014'' iz Mostara, koja se trudi svojim radom djelovati na poboljšanje obrazovnog sustava u HNŽ-u.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 11. 2018. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruge roditelja Naša djeca 2014. u srijedu 28. 11. 2018. godine održat će Skupštinu  prostorijama Osnovne škole Petra Bakule u Mostaru s početkom u 18:30 sati.

Inače, Udruga roditelja Naša djeca 2014 je formalno osnovana prije četiri godine s ciljem aktivnijeg ukljucenja roditelja u obrazovni sustav HNŽ. Članstvo Udruge čini 2.500 roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu na području HNŽ. Djelovanje Udruge je zasnovano na identificiranju problema školske djece i ukazivanju na nužnost iznalaženja rješenja za otklanjanje tih problema.

Znakoviti pomaci

''Napravili smo znakovite pomake u odnosu na stanje zatečeno prije formiranja i početka rada Udruge.

Zahvaljujući isključivo naporima Udruge učenicima devetogodisnjeg obrazovanja po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku su se nakon sedam godina školovanja počele izdavati svjedodžbe, odnosno đačke knjižice o završenim razredima.

Uz to smo utjecali na izmjenu odluke o trajanju valjanosti đačkih knjižica pa izdane knjižice vrijede dulje od jedne školske godine dok trošak izdavanja đačkih knjižica ne ide na teret roditelja kako je prvobitno bilo odlučeno'', pojasnili su iz Udruge roditeljs Naša djeca za Bljesak.

Također su i nadležnom inspektoratu prijavili pojavu ekonomskog nasilja u vidu ultimativne naplate trošarina u osnovnim školama, a nakon njihove intervencije ukinuta je i ova obveza nazakonito nametnuta roditeljima.

Problemi s udžbenicima

''Svojim aktivnostima stalno ukazujemo na nužnost donošenja Zakona o udžbenicima u HNŽ, te smo zbog toga sudjelovali u organiziranju prezentacije filma pod nazivom “Obrazovanje nije roba” i javnoj raspravi na istu temu. Organizirali smo i akciju vaganja đačkih torba pod nazivom "Lakše torbe za našu djecu" i time pokazali javnosti koliko su nam djeca opterećena preteškim torbama. A uzrok tomu je nepostojanje zakonskog reguliranja udžbeničke politike u HNŽ.

Našim dosadašnjim djelovanjem postigli smo da udžbenici i priručnici u osnovnim i srednjim školama, koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja HNŽ za školsku 2015./2016. godinu, ostanu u uporabi sljedećih pet školskih godina'', navode o svom radu iz Udruge.

Zbog neprilagođenosti postojećeg nastavnog plana i programa, oformirane su i radne grupe koje analiziraju i daju stručno mišljenje o sadržaju važećih udžbenika te nude prijedloge i sugestije za njihovo poboljšanje.

''Ustanovili smo kako je nužna izmjena postojećeg ili donošenje novog zakona o osnovnom obrazovanju. Zbog brojnih manjkavosti našeg sadašnjeg obrazovnog sustava organizirali smo javnu tribinu “Bolji sustav obrazovanja” na kojoj nam je ugledni profesor sa sveučilišta u Zuerichu, gospodin Stefan Dietrich izložio svoja iskustva švicarskog modela školovanja. Reagirali smo na neujednačene kriterije pri upisu u srednje škole kao i na pojavu velikog broja odlikaša koji izlaze iz osnovnih škola'', dodali su iz ove roditeljske udruge.

Svjesni kako osnivači ne izdvajaju dovoljno financijskih sredstava za rad osnovnih škola u HNŽ, ova udruga je organizirala godišnje sajmove učeničkih radova na kojima su učenici prikupili dodatna sredstva školama prodajom đačkih rukotvorina.

Roditelji su se kako kažu potrudili vratiti i sistematske preglede za učenike.

''Zahvaljujući upravo aktivnostima Udruge roditelja Naša djeca 2014 učenicima mostarskih osnovnih škola je nakon višegodišnje stanke omogućen ponovno sistematski pregled. Međutim, sistematski pregledi se i dalje ne organiziraju u svim ostalim općinama HNŽ. Udruga zagovara uspostavljanje redovitosti održavanja sistematskih pregleda djece u osnovnim školama na području cijele Županije, kao i poboljšanje kvalitete ovakvih pregleda uključivanjem i stomatologa u liječnički tim. Stoga nam je namjera poduprijeti dopunu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom bi se uvela obveza redovitog organiziranja sistematskih pregleda u svim osnovnim školama HNŽ. U suradnji s partnerima nastojimo pokrenuti aktivnosti vezane za promicanje zdravih navika među djecom u osnovnim školama.'', rekli su iz udruge.

Javne tribine - za bolju svijest građana

Roditelji su naveli kako ih zabrinjava i stanje u školama jer se sve češće prijavljuje međuvršnjačko nasilje.

''Naša zabrinutost raste i zbog sve učestalijih prijava međuvršnjačkog nasilja u svim dobnim skupinama djece. Stoga smo proveli anketu među roditeljima djece iz osnovnih škola u HNŽ i organizirali javnu tribinu pod nazivom „Zajedno za sigurno djetinjstvo naše djece“. Ovakvim istraživanjem smo ustanovili kako roditelji nisu dovoljno upoznati s procedurom prijave nasilništva koju je Ministarstvo definiralo u dokumentu pod nazivom Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi te smo ga učinili dostupnim roditeljima objavom na našoj web stranici.

Ukazujući na višegodišnj problem neosiguranja asistencije u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju prošle godine ova udruga je organizirala i javnu tribinu na tu temu, a ovu tematiku pratile su i aktivirale i udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju kao i brojni mediji.

''Vlada HNŽ ove godine je angažirala 25 asistenata u ovoj školskoj godini. Smatramo kako se nadležni trebaju pobrinuti da svaki učenik s poteškoćama u razvoju ima osiguranu pomoć za praćenje nastave. Zbog toga intenzivno zagovaramo iznalaženje dodatnih financijskih sredstava kako bi svi roditelji djece s poteškoćama u razvoju bili oslobođeni plaćanja troškova naknade asistentima za vlastito dijete'', kažu iz udruge.

Radi stvaranja sigurnog okruženja za djecu proveli su i nagradni natječaj likovnih radova “Stop petrdama” a navode da su se pridružili i dali potporu sudionicima mirnih prosvjeda „Za sigurnost i ZDRAVLJE nas i naše DJECE“ organizirane zbog ukazivanja na potrebu iznalaženja primjerene lokacije za smještaj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Akcije i ankete

''Već više godina uzastopno organiziramo Akciju 4+ kojom ukazujemo kako je financijski izuzetno zahtjevno opremiti dijete za početak školske godine. Posebno je teško opremiti više školaraca u jednoj obitelji pa smo akcijom uz pomoć donatora kupili udžbenike i školski pribor za više od 60 učenika iz obitelji koje broje četvero i više školske djece. Pored toga organizirali smo i akciju razmjene rabljenih udžbenika zahvaljujući kojoj su djeca i roditelji pribavili udžbenike pod znatno povoljnijim uvjetima nego kupovinom u knjižarama.Planiramo ostvariti i javni dijalog sa nakladnicima o aktualnom stanju na tržištu udžbenika dok radimo i na unaprijeđenju komunikacije s roditeljima. '', dodali su.

Ove godine je Udruga roditelja Naša djeca 2014. od gradske uprave Mostara dobila prostor na korištenje. Devastirani prostor od 15m2 im je na raspolaganju u budućem trogodišnjem razdoblju. Stoga trenutno poduzimaju aktivnosti njegovog osposobljavnja za dalji rad Udruge.

''U tijeku je on-line anketiranje roditelja o pojavi upražnjavanja dodatnih privatnih instrukcija za savladavanje školskog gradiva. Prema do sada pristiglim podacima saznajemo kako ih gotovo 50% ispitanika koristi za svoje dijete kao pomoć pri učenju. Namjera nam je osigurati besplatnu pomoć učenicima koji trebaju dodatne instrukcije u školovanju'', priopćili su iz udruge, još jednom pozivajući roditelje da se aktivno uključe o rad Udruge i aju svoj doprinos boljem školovanju naše djece danas i sutra.

''Stoga pozivamo roditelje da nam iznesu svoje mišljenje, prijedloge, sugestije i smjernice za dalje djelovanje Udruge kako bismo našoj djeci osigurali kvalitetno obrazovanje i što bolje ih pripremili za buduće životne izazove. Naša djeca nas trebaju i kroz ovaj vid sudjelovanja u njihovom odrastanju, a sigurni smo kako će javnost prepoznati značaj našeg proteklog i budućeg rada'', pozvali su iz udruge

Kopirati
Drag cursor here to close