Uputili javni poziv

Roditelji traže sastanak s nadležnima - sve je nejasno!

Roditelji smatraju kako nemaju adekvatne informacije, te traže hitan sastanak s nadležnim donositeljima odluka
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 08. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja ''Naša djeca'' uputila je javni poziv na sastanak s ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera za početak školske godine 2020./2021., na adrese Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, Krznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Pedagagoškog zavoda Mostar, Zavoda za školstvo Mostar, Aktiva ravnatelja/direktora, Sindikata učitelja HNŽ i Sindikata srednjih škola.

''Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, dr. sc. Rašid Hadžović,  predstavio je u petak, 28. 8. 2020. godine „Instrukcije školama za početak nove školske godine“, s ciljem da, kako se navodi, školska godina započne na najsigurniji način u skladu s epidemiološkim mjerama.

Cijeneći napore koje je Ministarstvo poduzelo pri donošenju ovih mjera, mi kao Udruga roditelja koja već više od mjesec dana traži odgovore o preporukama za početak nove školske godine i koja na svom Facebook profilu i Viber grupi svakodnevno evidentira veliki broj pitanja roditelja, kao i njihove nedoumice i brige, smatramo potrebnim istaknuti kako predložene Instrukcije ne nude toliko tražene odgovore, niti doprinose boljem razumijevanju načina na koji svi skupa možemo omogućiti našoj djeci kvalitetno obrazovanje, odnosno socijalni, psihofizički  i mentalni razvoj, uvažavajući specijalne okolnosti uzrokovane pandemijom Covid-19'', navode roditelji u javnom pozivu za sastanak.

Ponajprije smatraju kako kao roditelji nisu upoznati s epidemiološkim mjerama predloženim od strane Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, a koje su bile podloga za donošenje spomenutih Instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela. Navedeni modeli nisu jasno argumentirani  niti razrađeni i iz dostupnih informacija nije jasno po kojem bi kriteriju bilo koji školski aktiv trebao odabrati neki od modela.

''Pri tome skrećemo pozornost na važnost uključenosti svih predstavnika roditelja u Vijeću roditelja svake škole, kao i činjenicu da isto tijelo do sada nije imalo odgovarajuću sistemsku mogućnost sudjelovanja u postupku izrade Instrukcija -  i/ili svi izabrani predstavnici nisu bili ukjučeni u njegov rad.

Kao roditelji, a time i jedan od kjučnih dionika obrazovnog sustava, smatramo kako možemo uvelike doprinijeti iznalaženju kvalitetnijih rješenja i jačanju međusobnog razumijevanja, na taj način doprinoseći odgovornijem ponašanju društva u cjelini, a time i zaštiti naše djece i nastavnika.

Također, smatramo bitnim istaknuti kako nemamo adekvatne informacije o postupanju u slučajevima bolesti djeteta i nastavnika, sa ili bez simptoma Covida-19, te uvjetima pod kojima bi se eventualno pokrenula online nastava'', navode iz udruge. 

S obzirom na sve gore navedeno, te činjenicu kako je i gospodin Slavko Lauš, predstavnik učitelja u HNŽ-u, javno izrazio negodovanje predloženim Instrukcijama i modelima, gostujući u vijestima Newsadria 28. 8. 2020. godine, roditelji upućuju ''Javni poziv za sastanak svih dionika obrazovnog procesa u uvjetima pandemije COVID-19, kako bi u što kraćem roku, a u ozračju međusobnog uvažavanja i odgovornog ponašanja, zajednički osmislili rješenja koja će omogućiti što normalniji, uspješniji i sretniji početak i tok školske godine 2020./2021.  

Kopirati
Drag cursor here to close