Zahtjevi, apeli i peticija

Roditelji: Šutnja Ministarstva obrazovanja govori o njihovoj (ne)kompetentnosti

Ako Ministarstvo opet ne odgovori, roditeljima su vezane ruke.
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 09. 2020. u 13:26 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji traže dijalog i komunikaciju s Ministarstvom obrazovanja, koje im se nije obratilo ni nakon prosvjedne šetnje, a na sve upite odgovaraju šutnjom.

Roditelji su zato danas istovremeno podnosili Zahtjeve za osiguranjem minimalnih tehničkih uvjeta za praćenje nastave na daljinu na protokol Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, te su Ministarstvu obrazovanja uputili apel zajedno sa peticijom koja je potpisana na prosvjednoj šetnji u Mostaru.

''Peticija koju je potpisalo preko 600 roditelja ide prema Ministarstvu obrazovanja i tražimo sastanak s ministrom, zamjenikom, pomoćnikom ili nekim iz Ministarstva tko bi nam mogao dati odgovore. Bilo bi dobro da nazoče svi i Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer, kako ne bi prebacivali lopticu i tražili alibije za neprovođenje mjera'', rekao je za medije Dragan Musa, iz Udruge Naša djeca.

Foto: Bljesak.info / Dragan Musa

Ako ministarstvo opet ne odgovori, roditeljima su vezane ruke, ali odustati neće, jer smatraju da imaju pravo kao skrbnici svoje djece dobiti odgovore o njihovom obrazovanju.

''Ako nema dijaloga to govori o neprofesionalnosti i nekompetentnosti ministarstva, jer roditelji moraju znati kako se provode mjere na djeci. Nitko nam se ni neformalno nije obratio nakon prosvjeda, mi ne znamo kako dalje, naš način je komunikacija i dijalog; silom ništa ne možemo i nećemo, tražimo da nam se obrate i saslušaju nas'', poručio je Musa.

Zahtjevi roditelja:

-    Online nastava isključivo u slučaju opće karantene
-    izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu.
-    mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
-    obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom
-    ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica
-    ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta

Mirjana Laganin iz Udruge Naša djeca kaže da su danas predali potpisanu peticiju od ljudi koji su ih podržali na prosvjednoj šetnji 'Socijalizacija ne ekranizacija' za izmjenom instrukcija koje je Ministarstvo dalo školama, a odnosi se na preporuke Kriznog stožera koje nisu prilagođene našem školstvu.

Foto: Bljesak.info / Mirjana Laganin

''Istovremeno roditelji su dolazili i dolazit će tijekom dana u odvojenim grupama i predavati svoje Zahtjeve za pomoć pri tehničkoj opremljenosti za online nastavu. Na osnovu toga tražimo sastanak s nadležnima da se preispitaju instrukcije na osnovu preporuka kriznog stožera. Sada čekamo glas Ministarstva i nadam se da ćemo konačno sjesti i razgovarati o našim zahtjevima, o ishodu toga vidjet ćemo kako dalje postupiti'', kazala je Laganin.

Istaknula je da do sada, od lipnja kad su prvi put pokušali uspostaviti dijalog s Ministarstvom nisu dobili odgovore i nisu naišli na odobravanje i nije se održao nijedan sastanak niti razgovor s roditeljima.

Molba za održavanjem sastanka

Inače, prosvjednu šetnju podržalo je preko 600 roditelja te su roditelji nakon mirne prosvjedne šetnje u parku Zrinjevac potpisivali peticiju kojom podržavaju naše zahtjeve.

''Molimo Vas da organizirate sastanak na kojem bi prisustvovali:

  • Ministar li pomoćnik/zamjenik ministra Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNK
  • Epidemiolog Kriznog stožera HNŽ-a
  • Predstavnici Udruge roditelja Naša djeca 2014

Cilj sastanka je informiranje roditelja o načinu provođenja epidemioloških mjera/ instrukcija/ zapovjedi vezano za održavanje nastavnog procesa u školama, te informiranje Vas o nepravilnostima i kontradiktornostima do kojih dovode propisane mjere/ instrukcije/ zapovjedi.

Poštovani, iskreno se nadam da će te nas uvažiti kao legitimnog sugovornika i da ćemo kroz konstruktivan dijalog doći do rješenja problema sa kojim se susreću roditelji a sve u cilju zaštite interesa djece, jer svrha Vašeg ministarstva i nas je  dobrobit naše djece'', poručili su roditelji.

Kopirati
Drag cursor here to close