Strah

Roditelji neće djecu migranata u klupama sa svojom

Zaprijetili su da će svoju djecu ispisati iz te škole ukoliko se ostvari namjera Ministarstva obrazovanja USK da se organizira nastava za oko 50 djece.
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 11. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu "Brekovica" u istoimenom mjestu nadomak Bihaća odbacili su mogućnost da se za djecu migranata, koji su smješteni u obližnjem hotelu "Sedra", organizira nastava u toj školskoj ustanovi.

Zaprijetili su da će svoju djecu ispisati iz te škole ukoliko se ostvari namjera Ministarstva obrazovanja USK da se organizira nastava za oko 50 djece.

Roditelji kažu kako nemaju ništa protiv djece, ali da strahuju da bi se skupa s njima u ovom mjestu mogli nastaniti migranti.

Predsjednik ove mjesne zajednice Sead Ćehić kaže kako među mještanima postoji strah zbog mogućeg većeg priliva migranata.

"Mi ne možemo reći da smo na to spremni. Jednostavno, kod ljudi je takvo mišljenje i mi ne vjerujemo više vlastima, jer vidite šta se sve događalo u proteklim mjesecima", kazao je Ćehić.

Roditelji kažu kako postoji strah za sigurnost i zdravlje njihove djece.

"Djeca se u svakom slučaju trebaju obrazovati, trebaju biti u školama, bez obzira na to tko su i odakle dolaze. Međutim, nadležne institucije su zakazale u svemu i sve se to sada prebacuje na teret roditelja i običnog stanovništva, što je apsolutno neprihvatljivo", kaže Nazif Horozović, jedan od roditelja.

Ministar obrazovanja USK Damir Omerdić kaže kako je spomenuta škola samo jedna od mogućih ustanova u kojima bi se mogla organizirati nastava za djecu migranata i da konačna odluka o tome nije donesena. "Svoj djeci treba omogućiti pravo na školovanje i na to nas obavezuju svjetske konvencije o pravima djeteta. Pregovaramo i tražimo najbolje rješenje, a što se tiče zdravstvenog aspekta, na šta upozoravaju roditelji, sva djeca će biti podvrgnuta detaljnom liječničkom pregledu", kazao je Omerdić.

Inače, u proteklu subotu na centralnom gradskom trgu u Bihaću organizirani su novi prosvjedi, na kojima su građani ovog grada zatražili efikasniji način rješavanja trenutne migrantske krize. Još jednom je upućen zahtjev nadležnim institucijama da se prihvatni centri izmjeste i formiraju van urbanog područja.

"Građani Bihaća nisu protiv migranata, ali nisu ni za to da Đački dom i 'Bira' budu prihvatni centri za migrante. Razočarani smo što su pojedini dijelovi grada potpuno devastirani, migranti se kreću slobodno u bilo koje doba dana i noći, remete javni red i mir i jednostavno Bišćani se ne osjećaju dovoljno sigurno", kazao je Sej Ramić, gradski vijećnik i jedan od organizatora protesta.

S ovog skupa je upućen zahtjev da se novi prihvatni centar za migrante, koji bi se nalazio van gradskog područja, formira do kraja marta iduće godine i da se onemogući njihov dalji priliv na područje Unsko-sanskog kantona, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close