''Normalno'' pohađanje vrtića

Peticija roditelja mostarskih mališana otišla na višu razinu

Roditelji koji su potpisali peticiju smatraju i da je aktualno ponašanje prema Dječjim vrtićima Mostar i prema roditeljima diskriminacija i djece i roditelja i djelatnika ove ustanove.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 09. 2020. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nastavno na Naredbu kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva od 20.8.2020.godine, Preporuke za rad predškolskih ustanova federalnog i županijskog zavoda za javno zdravstvo od 14.5.2020. godine, kojim se ograničava broj djece u skupinama na devet po skupini, obraćamo se hitnim zahtjevom prema navedenim tijelima da promijene dio Preporuke za rad predškolskih ustanova Zavoda za javno zdravstvo FBiH i revidiraju broj sukladno pedagoškim standardima'', stoji u dopisu koji potpisuju roditelji 800 djece iz jasličkih i vrtićkih skupina JU Dječji vrtići Mostar i JU Dječji vrtići Ciciban Mostar.

Navode da kao roditelji preuzimaju punu odgovornost za zdravlje djece i apeliraju da se ograničenje broja djece ne primjenjuje samo na korisnike JU “Dječji vrtići” Mostar, kao što je nažalost trenutno slučaj.

''Činjenica koji svatko može provjeriti jest da vrtići u drugim županijama FBiH, kao i u svim gradovima i općinama u HNŽ-u te privatni vrtići u Gradu Mostaru rade nepoštivajući trenutačni propis, dok su jedino zatvorena vrata Dječjih vrtića Mostar kojima jedinim rad i stanje provjerava Inspekcija. Zbog čega su to naša djeca izuzetak i zbog čega mi – roditelji moramo podnositi teret ovih neprovedivih, rigoroznih i, očito, nejednako nadziranih propisa?'', dodaju.

''Tražimo da djeca krenu u vrtićke skupine i u JU Dječji vrtići Mostar i JU Dječji vrtići Ciciban Mostar u punom kapacitetu, kao što rade svi drugi vrtići, i to ODMAH a najkasnije u ponedjeljak, 7.9.2020., jer se roditelji moraju vratiti na svoja radna mjesta!'', navode dalje u dopisu.

Smatraju i da je aktualno ponašanje prema Dječjim vrtićima Mostar i JU Dječjim vrtićima Ciciban Mostar i prema roditeljima diskriminacija i djece i roditelja i djelatnika ove ustanove.

''Apeliramo da prihvatite realnost stanja na terenu, odustanete od neprovedivih rješenja i radite ono što Vam i jest dužnost i obveza – štitit interese naše djece, a time i naša radna prava!'', navode u dopisu koji je poslan na adrese Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Kriznog stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH, Grada Mostara i medijima.

Peticija je upućena Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a, Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH i Gradu Mostaru.

Elektronsku peticiju objavili su online.

Kopirati
Drag cursor here to close