Održavanje nastave

Roditelji imaju nova pitanja za ministra obrazovanja u HNŽ-u

Roditelji se pitaju koliko se obveznih edukacijskih ciklusa održalo za nastavno osoblje na temu online nastave te koliko je učitelja i nastavnika nazočilo edukaciji.
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 08. 2020. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji školaraca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i dalje imaju mnogo nejasnoća u vezi početka nove školske godine.

''Kako i dalje čekamo odgovore na mnoge naše upite, a zbog neizvjesnosti oko početka i samog načina odvijanja nastavnog procesa u novoj školskoj godini, slobodni smo bili zamoliti Ministarstvo obrazovanja HNŽ za još neke odgovore'', objavili su u utorak iz udruge roditelja 'Naša djeca 2014'.

Platforme i oprema

Roditelji se pitaju koliko se obveznih edukacijskih ciklusa održalo za nastavno osoblje na temu online nastave te koliko je učitelja i nastavnika nazočilo edukaciji.

Pitaju i koje platforme za online nastavu su odobrene od strane Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ, a i koliko učenika je primilo donaciju u opremi u prošloj školskoj godini kako bi mogli pratiti online nastavu.

Nejasno im je, navode, koliko sredstava se planira utrošiti za nabavu informatičke opreme kako bi se pomoglo učenicima u praćenju online nastave i koliko sredstava se planira uložiti u nabavu udžbenika kako bi se roditelje pomoglo u opremanju djece za novu školsku godinu.

Prepuštanje školama

Inače, udruga roditelja 'Naša djeca 2014' je Ministarstvu, Vladi i Kriznom stožeru ranije uputila upit za pojašnjenjenja vezana za održavanje nastave, na što su odgovor dobili putem medija.

Nadležni ministar, Rašid Hadžović obznanio je kako će se učenici vratiti u školske klupe, no bez detalja o izvođenju nastave. Ministar je prošli tjedan održao sastanak sa epidemiolozima te je iz Ministarstva poručeno kako će se do 21. kolovoza Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a i Zavod za javno zdravstvo ''donijeti potrebne akte za organizaciju i održavanje nastavnog procesa''.

Prema tim aktima, naveli su ranije, sve aktivnosti prepuštaju se na organizaciju samim školama.

Legalnost održane nastave?

Vlada HNŽ-a u ponedjeljak je usvojila Nacrt Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Nacrt Zakona o dopuni Zakona o srednjoškolskom obrazovanju. Nacrti su potom upućeni županijskoj Skupštini.

Dopunama, naveli su iz Vlade, omogućava se uspostava izvođenje nastave na daljinu ukoliko, zbog izvanrednih okolnosti, nije moguće izvoditi redovitu kabinetsku nastavu ili ukoliko se ona obustavi.

''Istaknuto je kako dopune zakona omogućavaju da se, u slučaju vremenskih neprilika npr. velikoga snijega, pojave oboljenja većeg broja učenika od npr. gripe ili nekih drugih zaraznih bolesti ili građevinskih radova, privremeno može organizirati nastava na daljinu kako bi se osigurao kontinuirani nastavni proces bez potrebe nadoknađivanja i produžavanja trajanja nastave'', priopćeno je iz Vlade.

 

Budući da se održavanje nastave na daljinu tek sada zakonski regulira, dovodi se u pitanje legalnost održavanja nastave tijekom druge polovice drugog polugodišta kada su učenici bili primorani na 'Viber nastavu'. Neslužbeno saznajemo da bi se u četvrtak trebao održati sastanak ravnatelja s ministrom.

Kopirati
Drag cursor here to close